Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tomislav Bali

Slavonski meandar : Prostor i pojam Slavonije u XIII. stoljeću

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 10/2014.
  • 160 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537963118
  • Cijena: 98.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Slavonija u 13. stoljeću nije obuhvaćala isto područje kao današnja. Usprkos tome što se pitanju opsega i granica srednjovjekovne Slavonije i ranije posvećivalo dosta pažnje, ono se nipošto ne može smatrati riješenim. Tome je djelomice kriva nedovoljna sačuvanost povijesnih vrela, djelomice međusobno nepoznavanje radova hrvatskih i mađarskih povjesničara, kao i neprikladna metodologija kojom se problemu granica ranije pristupalo.

Knjiga se sastoji od nekoliko poglavlja u kojima autor predstavlja kako se o pojmu Slavonije raspravljalo u dosadašnjoj historiografiji, kao i s kakvim vrelima raspolažu današnji autori. Opisao je što je sve sadržavao pojam Sclauonia u 13. stoljeću, kao i institucije hercega i bana te područje na kojima se njihova vlast rasprostirala, a pozabavio se i odnosom bana i plemstva u Slavoniji nakon tatarske provale.


***

Tomislav Bali završio je studij povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavljuje recenzije i tekstove u povijesnim časopisima te na portalu www.historiografija.hr kojemu je stalni suradnik i web developer.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –