Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sanja Lazanin

Slika drugoga i pismo o sebi : Grof Josip Rabatta (1661.-1731.) o Hrvatskoj i sebi

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 11/2014.
  • 276 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537963170
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi je dana podrobna analiza života i djelovanja zapovijedajućeg generala u Vojnoj krajini grofa Josipa Rabatte. Autorica je minucioznom analizom prikazala kako je na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće jedan plemić podrijetlom iz Goričke grofovije, visoki časnik u habsburškoj službi, vidio tadašnju Hrvatsku, odnosno što se na temelju njegovih zapisa i dopisa može zaključiti o njemu samome.


"Moj je zadatak skromniji i usmjereniji: na temelju interpretacije izvora rasvijetliti utjecaj konkretne povijesne osobe u konkretnoj društvenoj ulozi - vojnog zapovjednika i upravitelja prostranog graničnog područja - na različite aspekte života u jednom dijelu hrvatskih zemalja na kraju epohe baroka. Budući da je utjecaj te osobe neminovno posredovan slikom koju je ona stvorila o Drugima - zajedno sa slikom o Sebi i vlastitoj ulozi — istraživanje je ujedno rekonstrukcija stereotipnih stavova o danom prostoru i njegovim stanovnicima."


***

Sanja Lazanin, povjesničarka, znanstvena suradnica Instituta za migracije i narodnosti u Zagrebu; vanjska suradnica Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; članica uredništva časopisa Migracijske i etničke teme (glavna urednica 2009.-2012.). Bavi se etničkim i demografskim temama vezanim uz hrvatski prostor u ranome novom vijeku, stranim plemstvom u hrvatskim zemljama, vojnokrajiškim sustavom na prostoru današnje Hrvatske i njemačkom paleografijom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –