Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Edita Slunjski

Izvan okvira : Kvalitativni iskoraci u shvaćanju i oblikovanju predškolskog kurikuluma

  • Nakladnik: Element
  • 11/2015.
  • 272 str., meki uvez
  • ISBN 9789531976749
  • Cijena: 150.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Stvaranjem samostalne Hrvatske, stvorila se pretpostavka za razvoj institucijskog odgoja i obrazovanja zasnovanog na pluralizmu pedagoških ideja i koncepcija čiju okosnicu predstavljaju humanističke ideje i razvojno-primjerena praksa. No, skromne refleksije na samu odgojno-obrazovnu praksu svjedoče o tome da se tradicionalna shvaćanja djeteta i djetinjstva, kao i tradicionalna organizacija odgojno-obrazovnog procesa ne mogu lako napustiti niti se to može postići administrativnim postupcima. Kvaliteta odgojno-obrazovne prakse se u mnogim hrvatskim vrtićima nije ozbiljnije mijenjala posljednjih dvadesetak godina nego je još uvijek opterećena raznim tradicionalizmima.

U ovom radu Edite Slunjski i suradnika istražuju se neke nove mogućnosti razvoja predškolske odgojno-obrazovne prakse i kurikuluma, kako bi se pružila podrška ustanovama koje žele izaći iz okvira.


Rad je podijeljen na tri veća poglavlja, od kojih je prvo teorijski prikaz novih shvaćanja značajki odgojno-obrazovnog procesa i kurikuluma, drugo opisuje različita shvaćanja procesa unapređenja odgojno-obrazovne prakse i kurikuluma dok je u trećemu iznesen prikaz petogodišnjeg istraživanja i mijenjanja odgojno-obrazovne prakse i kurikuluma u sedam hrvatskih vrtića tj. njegovih 25 objekata. 

Knjiga je obogaćena sa 86 priloga s kolornim fotografijama dječjih aktivnosti u vrtićima.

Edita Slunjski izvanredna je profesorica i voditeljica katedre za predškolsku pedagogiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Profesorica Slunjski po zanimanju je odgajatelj, pedagog i  sveučilišni profesor.  Autorica je tridesetak znanstvenih radova i poglavlja u knjigama, petnaestak stručnih radova te deset knjiga i priručnika. Svoj stručni i znanstveni interes najviše je usmjerila problematici ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te istraživanju i tvorbi kurikula ranog odgoja. U svom radu zastupa interdisciplinarnost i humanističku orijentaciju u radu s djecom te sudjeluje u provedbi kontinuiranog profesionalnog usavršavanja odgajatelja i drugih stručnih djelatnika vrtića.


Godine 2015. nagrađena je Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti za izniman doprinos popularizaciji znanstvenih spoznaja o potencijalima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. 

U 2014. godini autorica je objavila 9 priručnika pod nazivom "Kako djetetu pomoći da..." u kojima vješto i na zanimljiv način znanstvene spoznaje pretače u razumljiv, optimističan i lako čitljiv tekst koji čitatelja okupira, inspirira i obogaćuje.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –