Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Khaled Hosseini

Gonič zmajeva

  • Nakladnik: Vorto Palabra
  • Prijevod: Marko Kovačić
  • 06/2018.
  • 292 str., meki uvez
  • ISBN 9789535987154
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Gonič zmajeva" prvi je roman afganistanskog pisca Khaleda Hosseinija, koji je odmah postao uspješnicom, provevši čak 101 tjedan na listi najčitanijih naslova The New York Timesa. Isti nadimak nosi i Hasan, nepismeni afganistanski dječak s nevjerojatnom sposobnošću da predosjeti na koje će mjesto sletjeti papirnati zmaj.

Tridesetosmogodišnji Amir, Hasanov najbliži prijatelj, priča o svojem životnom putu koji vodi od Kabula do Pešavara u Pakistanu, te potom do San Francisca. Paralelno uz priču o dječačkom prijateljstvu koje razaraju strah, ljubomora i okrutnost koja nadmašuje čak i onu političku, teče priča o modernom Afganistanu, nevjerojatno nesretnoj zemlji koju je načela sovjetska okupacija a potom dokrajčio talibanski režim. Amirov osjećaj krivice koji ga proganja kad god se sjeti svojeg razorenog grada postaje nepodnošljiv, i kad se vrati da bi spasio Hasanovo siroče, razvija se zaplet koji opčinja i napetošću i osjećajnošću…


"Gonič zmajeva" preveden je na više od četrdeset jezika, a redatelj Marc Forster (Monster's Ball) i scenarist David Benioff (Troja) oživjeli su na velikom platnu ovu toplu priču o afganistanskom emigrantu. Veći dio filma je na engleskom jeziku, no mnogo je scena na darskom (afganistanski dijalekt farskog, odnosno perzijskog). Postavu filma čine nepoznati glumci porijeklom s Bliskog Istoka koji nam svojom izvanrednom glumom približavaju lica i politički kontekst tragične sudbine Afganistana, a dječaci koji glume mlade Amira i Hasana izuzetno su uvjerljivi i prirodni, te savršeno utjelovljuju dvojicu dječaka različitog etničkog i klasnog podrijetla, kao i njihovo prijateljstvo koje će prerasti u mnogo više.

Khaled Hosseini jedan je od najprodavanijih američkih pisaca u 21. stoljeću, a osim po književnim biserima ostat će zapamćen i po humanitarnom radu koji je ostvario kroz svoju fondaciju spašavanjem i utjecanjem na živote nebrojenih ljudi zarobljenih u vihoru ratnih razaranja, korupcije i nasilja. Hosseini je 2006. imenovan za ambasadora dobre volje UNHCR-a.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –