Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Duje Jakovčević

Eduard Ševardnadze : Kratka biografija

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 08/2018.
  • 180 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537963828
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga Duje Jakovčevića "Eduard Ševardnadze : Kratka biografija" donosi prikaz Ševardnadzeova političkog života, a moguće ga je podijeliti u četiri cjeline. Prva od njih posvećena je njegovom podrijetlu, obrazovanju i političkom usponu – najprije do prvog čovjeka gruzijske Komunističke partije, a zatim i dolaska na mjesto sovjetskog ministra vanjskih poslova u srpnju 1985. godine.

Drugi dio zahvaća Ševardnadzeovu vanjskopolitičku djelatnost u svojstvu sovjetskog šefa diplomacije, što uključuje njegov doprinos nuklearnom razoružanju među svjetskim supersilama, povlačenju sovjetske armije iz rata u Afganistanu, ponovnom ujedinjenju Njemačke i izgradnji novoga svjetskog poretka utemeljenog na suradnji i dogovoru, a ne suparništvu. U pozadini svih tih ostvarenja stajala je sve zaoštrenija unutarnja kriza sovjetskog sustava uslijed koje će Ševardnadze u konačnici i napustiti dužnost ministra vanjskih poslova u prosincu 1990. godine, vrativši se nakratko nekoliko mjeseci potom samo kako bi posvjedočio konačnom raspadu prve zemlje socijalizma.

U trećem se dijelu objašnjavaju okolnosti Ševardnadzeova dolaska na čelo samostalne Gruzije 1992. godine u svjetlu gruzijskoga građanskog rata te etničkih ratova u južnoj Osetiji i Abhaziji, odnosno njihovih posljedica za povijesni razvitak suvremene gruzijske države.

Posljednja, četvrta cjelina tiče se posljednjih Ševardnadzeovih godina s naglaskom na njegov odlazak s vlasti u okolnostima Revolucije ruža ujesen 2003. godine.

Pregled je to u kojem se Ševardnadzeova osobnost snažno prožima s društvenim i političkim okolnostima pod čijim je utjecajem bila oblikovana, ali je na njih kasnije jednako snažno i utjecala. Rijetke su, naime, takve povijesne ličnosti koje su ostavile iza sebe trag koji je i dalje ne samo snažno prisutan, nego i privlačan onima koji iza njih tek dolaze.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –