Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josipa Alviž Hrvoje Kekez Luka Šešo

Katolička crkva u Hrvatskoj

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 11/2018.
  • 320 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531424424
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

O Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj dosad je napisano mnogo naslova u kojima se na Crkvu uglavnom gledalo kao na vjersku ustanovu kojoj je osnovna namjena širenje duhovnog nauka. No, Katolička crkva u Hrvatskoj živo je tkivo koje se duboko ukorijenilo u mnoge hrvatske domove, i to prije mnogo stoljeća. Rezultat toga, među ostalim, brojna su zadivljujuća umjetnička dostignuća – od velebnih katedralnih i župnih crkava do čudesnih primjera sakralnog slikarstva i kiparstva – te stoljetni običaji povezani s određenim vjerskim blagdanima koje vjernici prakticiraju svake godine i tako ne dopuštaju da se otmu zaboravu.

U ovoj knjizi autori su željeli dati sveobuhvatan pregled Crkve u Hrvatskoj nekoć i danas, sagledati Crkvu iz raznih perspektiva – očima teologa, povjesničara, povjesničara umjetnosti i etnologa.

U povijesti Katoličke crkve u Hrvatskoj bilo je mnogo istaknutih crkvenih dostojanstvenika. U ovoj je knjizi, u zasebnom poglavlju s biografijama, naglasak stavljen na osobe koje su proglašene svecima i blaženicima, no pridodana su im trojica prelata – biskupi Juraj Dobrila i Josip Juraj Strossmayer te nadbiskup i kardinal Franjo Kuharić – koji su, svaki u svoje vrijeme, bili lučonoše hrvatskome puku u teškim trenucima.

Posebno poglavlje u knjizi posvećeno je stoljetnim vjerskim utočištima Hrvata. U našoj ih je domovini mnogo, a bez obzira bila ona nacionalna, biskupijska ili župna, tisuće vjernika pohode ih svake godine te mole i traže zagovor svetaca. Nerijetki su primjeri cjelonoćnih hodočašća, posebice u marijanska svetišta, u kojima cijele obitelji pronalaze mir i utjehu.


U pripremi ove knjige sudjelovalo je nekoliko autora koji Crkvu proučavaju iz različitih aspekata – teolog Zoran Turza, povjesničar Hrvoje Kekez i etnolog Luka Šešo (svi zaposlenici Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu) te povjesničarka umjetnosti Josipa Alviž (zaposlenica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).

Knjiga je bogato ilustrirana brojnim fotografijama priznatih fotografa i slikovnom građom iz vodećih muzejskih i arhivskih ustanova u Hrvatskoj, pa će biti još zanimljivija svima koji žele sveobuhvatno upoznati Katoličku crkvu u Hrvatskoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –