Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Kekez

Najveći hrvatski znanstvenici

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 07/2011.
  • 88 str., meki uvez
  • ISBN 9789531409346
  • Cijena: 3.85 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Današnja je Hrvatska i brojem stanovnika i površinom čak i u europskim, a kamoli ne u svjetskim mjerilima, vrlo malena zemlja. Ipak, baš kao što je hrvatska kulturna baština u mnogočemu zadužila i obogatila svjetsku kulturnu baštinu, tako su i mnogi hrvatski znanstvenici svojim radom pridonijeli rastu cjelokupnoga svjetskog znanja.

U ovoj knjizi je predstavljeno četrdeset najzaslužnijih hrvatskih znanstvenika od kasnoga srednjega vijeka do najnovijega vremena, tj. od Benedikta Kotruljevića do Ivana Supeka.

Među velikane hrvatske znanosti uvršteni su Hrvati rođeni u Hrvatskoj ili izvan nje, ali i znanstvenici koji nisu pripadali hrvatskom narodu, ali su rođeni u Hrvatskoj. Osim toga, tu su i mnogi znanstvenici koji su djelovali u Hrvatskoj ili je njihova karijera (većim ili barem nekim dijelom) bila vezana uz prostor današnje Hrvatske.

Naravno, među koricama ove knjige mogu se pronaći i ljudi koji nisu u striktnom smislu bili znanstvenici, ali su njihovi izumi uvelike našli primjenu u svakodnevnom životu, poput Slavoljuba Penkale, Davida Schwarza ili pak Ferdinanda Kovačevića. Osim velikana svjetske znanosti, poput Ruđera Boškovića ili Nikole Tesle, u knjizi se mogu naći i mnogi znanstvenici koji su svojim djelovanjem i znanstvenim radom bili utemeljitelji pojedinih znanstvenih grana ili disciplina u Hrvatskoj, a najčešće i u ovom dijelu Europe.

Čitatelji će unutar korica ove knjige pronaći mnogo zanimljivih podataka koji će im ili pružiti nova znanja ili pak proširiti dosadašnje spoznaje o ljudima koji su mijenjali hrvatsku i svjetsku znanost, pa ih s pravom možemo nazvati velikanima hrvatske znanosti.

***

Hrvoje Kekez rođen je 1980. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao dvopredmetni studij povijesti i informatologije (smjer: arhivistika) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon studija neko je vrijeme radio kao nastavnik u osnovnim i srednjim školama, potom u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, a od 2006. godine radi kao asistent na Odjelu za srednjovjekovnu povijest Hrvatskog Instituta za povijest.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –