Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Željko Rohatinski

Kriza u Hrvatskoj

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 04/2019.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789533552644
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Deset godina od početka svjetske financijske krize hrvatska ekonomija i društvo još se uvijek suočavaju s njezinim izravnim i neizravnim posljedicama. U materijalnom, financijskom, socijalnom, demografskom, ali i idejnom smislu. Duže i radikalnije od mnogih drugih zemalja. Uzrok tome prvenstveno leži u imanentnim neracionalnostima i tromostima sustava, pri kojima (uvažavajući sve objektivne razloge i ograničenja) hrvatska politika, u najširem smislu te riječi, permanentno nailazi na ozbiljne poteškoće u funkcionalnom artikuliranju različitih interesa ključnih socijalnih i ekonomskih struktura društva („nacionalnih interesa u globaliziranom svijetu“) i njihovu oblikovanju u konzistentnu ekonomsku politiku. Otuda konkretna politika, koja se vodila i prije i nakon izbijanja krize, nije mogla efikasno usmjeravati zemlju k rješavanju razvojnih problema, već je i ona sama bila dio tih problema.

(...) Ključno aktualno pitanje jest kako produktivno povećati zaposlenost i proizvodne kapacitete nacionalne ekonomije, odnosno njezinu ukupnu konkurentnost u uvjetima fiskalnih ograničenja i još uvijek relativno skupog financiranja.“

(iz Uvoda)

 

Željko Rohatinski autor je kojega valja čitati i između redaka. Provokativno poglavlje bez teksta „Slike same govore“ zorno sažima posljedice izostanka proaktivnoga djelovanja i pokazuje tragediju hrvatske ekonomije – ne zbog nedostatka znanja za provođenje promjena, nego daleko više zbog izostanka volje, konsenzusa i hrabrosti da se promjene poduzmu.
Marijana Ivanov

Rohatinski krizu secira ne samo iz motrišta makroekonomskih pokazatelja i monetarne politike, nego ukazuje na njezin poguban utjecaj na živote ljudi koji su cijenu krize platili gubitkom radnih mjesta, imovine, plaća i dohodaka, obrazovanja i životnih perspektiva.
Drago Jakovčević

Rohatinski je svojim iskustvom i znanjem više nego pozvan pisati o kompleksnom fenomenu krize u Hrvatskoj nudeći pritom forenzičku analizu njezinih suštinskih razloga i stvarnih posljedica. Aktualne dnevnoekonomske teme autor prikazuje na iznimno stručan način koji ekonomistima pruža dodatne izazove, a ekonomski manje obrazovanom čitatelju niz korisnih informacija.
Ante Žigman

Profesionalno djelovanje Željka Rohatinskog već desetljećima obilježava vrlo nekonvencionalan i hrabar pristup rješavanju složenih ekonomskih problema. Ova knjiga nastavak je takvoga načina razmišljanja i predstavlja sjajnu podlogu za raspravu o stvaranju ekonomskih preduvjeta za Hrvatsku u kakvoj bismo željeli (ostati) živjeti.
Mirna Dumičić

Željko Rohatinski makroekonomist je s karijerom dugom gotovo pet desetljeća tijekom koje je prošao sve segmente ekonomske struke – od analitičkih i istraživačkih zadataka do konkretnoga oblikovanja ekonomskih politika. Uz rad u financijskom i korporativnom sektoru, Zavodu za društveno planiranje Republike Hrvatske te Ekonomskom institutu Zagreb, posebno valja izdvojiti njegov dvanaestogodišnji mandat na čelu Hrvatske narodne banke.

Za neortodoksne politike koje su pridonijele očuvanju financijske stabilnosti tijekom svjetske ekonomske i financijske krize dobio je niz međunarodnih i domaćih priznanja poput nagrade The Best Central Bank Governor of the World and Europe, koju mu je dodijelio časopis The Banker, nagrade za najboljega komunikatora u kriznoj 2008. godini (Hrvatska udruga za odnose s javnošću) te nagrade za najuglednijega financijskog stručnjaka (Lex Info Award).

Objavio je niz radova i knjiga, a znanstvenu karijeru okrunio je 2017. godine, kada je njegovu knjigu "Time and Economics: The Concept of Functional Time" objavio jedan od najuglednijih svjetskih akademskih izdavača Palgrave Macmillan.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –