Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ulf Brunnbauer

Globaliziranje jugoistočne Europe : Iseljenici, Amerika i država od kraja 19. stoljeća

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Dora Kosorčić
  • 11/2019.
  • XI, 319 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538281099
  • Cijena: 180.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Potkraj 19. stoljeća iz jugoistočne Europe počinje val prekomorskih migracija, prije svega u Sjedinjene Američke Države. U tom se smislu osobito isticala Hrvatska odakle su u potragu za boljim životom u Novom svijetu krenuli deseci tisuća iseljenika.

Knjiga "Globaliziranje jugoistočne Europe : Iseljenici, Amerika i država od kraja 19. stoljeća" pokazuje kakvi su bili politički i socioekonomski učinci iseljeništva – autor knjige Ulf Brunnbauer je, za razliku od brojnih drugih studija koje su se usmjerile prema useljeništvu i zemljama primateljicama, pozornost posvetio prije svega zemljama čiji su se stanovnici masovno iseljavali.

Autor je proveo je široku komparativnu analizu uzroka i posljedica iseljavanja, a nije zanemario ni ulogu države u tom procesu kao niti ponašanje vlasti prema iseljenicima od kraja 19. do šezdesetih godina 20. stoljeća. Velikim je dijelom svoje istraživanje proveo na hrvatskim i jugoslavenskim primjerima.

 

Ulf Brunnbauer ravnatelj je Leibnizova instituta za istočnu i jugoistočnu Europu i pročelnik Odsjeka za jugoistočno- i istočnoeuropsku povijest na Sveučilištu u Regensburgu u Njemačkoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –