Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jasminka Tihi-Stepanić

Bacit ću ti kompjutor kroz prozor

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 03/2020.
  • 208 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533553764
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Biti tinejdžer teško je i u idealnim uvjetima, a kad su oni, budimo blagi i recimo - izazovni, biti tinejdžer ravno je katastrofi. Luka, dijete razvedenih roditelja, ima trinaest (još malo pa četrnaest!) godina i upravo se sa svojom majkom i sestrom preselio u drugi dio grada, u manji stan u kojem nema privatnost vlastite sobe i u školu u kojoj nema prijatelja. Kao šlag na tortu, njegov otac novi brak s Kozjom Kokoši (ne pitajte) učvrstio je novom bebom, a s djecom iz prvog braka najradije komunicira telefonski, ali ni s tim ne voli pretjerivati.

Tako kreću Lukine pustolovine (ili vratolomije) u romanu "Bacit ću ti kompjuter kroz prozor". Zbog nezadovoljstva novonastalom situacijom Luka se povlači u virtualni svijet kompjutorskih igara. Autorica vrlo uspješno ocrtava način života mladih ljudi koji svoje nezadovoljstvo, svoje frustracije, svoj bunt, svoj jad… prilično često utapaju u virtualni svijet, što im omogućavaju novi mediji. Ona upozorava na opasnosti moderne tehnologije i svih socijalnih implikacija koje iz nje proizlaze. No ne čini to jednostrano, ukazujući isključivo na negativne posljedice, nego pokazuje i dobre strane i neminovnost prihvaćanja novih medija i novih tehnologija, ali kad su one pod osviještenim nadzorom.

Jasminka Tihi-Stepanić više je puta dokazala kako umije pisati za velike i male istovremeno. Čitanje ovog romana jednako je odraslom gledanju crtića. Sve one suptilne nijanse, sarkastično-ironične šale i dogodovštine koje malenima prelete preko glave, odrasla osoba vidi u slatko-gorkom premazu nostalgije. 

Jasminka Tihi-Stepanić rođena je 1958. godine u Velikoj Gorici. Profesorica je hrvatskog jezika u OŠ Eugena Kvaternika u rodnome gradu. Piše za djecu i mlade. Priče objavljuje u časopisima Modra Lasta, Smib, Radost i Književnost i dijete, kao i na Hrvatskom radiju u emisiji "Priča za velike i male" te u TV seriji HRT-a "Psst... Priča!"

Njen roman prvijenac "Imaš Fejs?" dobio je nagradu "Mato Lovrak" za najbolji roman za djecu i mlade objavljen u 2011. godini, a istoimena radio igra nagrađena je posebnom nagradom na 9. međunarodnom festivalu radio igara za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi koju dodjeljuje Međunarodna unija za dječju knjigu IBBY.

Objavila je roman "Bacit ću ti kompjutor kroz prozor" 2013. godine i zbirku priča "Baš kao Harry Potter" 2014. godine. Slijedi roman "Moja neprijateljica Ana" za koji je dobila Nagradu „Anto Gardaš“, a 2017. objavila je roman za mlade "Dom iza žice" koji je ušao u uži izbor za dodjelu Nagrade „Anto Gardaš“.

Roman "Ljeto na jezeru Čiču" tiskan je 2018. Iste godine izabran kao jedan od romana za nacionalni kviz u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda. Nagrađen je Nagradom „Grigor Vitez“ za najbolji roman za mlade u 2018. i nagradom „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman. Zbirka "Priče s morskoga dna" objavljena je 2019. godine.

U svojim romanima i pričama bavi se problematikom odrastanja u suvremenom svijetu koji pred djecu i mlade stavlja brojne probleme i izazove kojima često nisu dorasli. Voli čitati, putovati, gledati filmove i kazališne predstave.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –