Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jasminka Tihi-Stepanić

Božićne priče

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 11/2022.
  • 104 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556383
  • Cijena: 13.90 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Sljedećega jutra Jan je, još potpuno snen, došao do prozora. Iz čizmice je virila zlatna šiba i nešto što su sigurno slatkiši. Uz čizmicu bila je naslonjena knjiga o izumima – baš ona koju je svakoga dana gledao u izlogu knjižare u svojoj ulici i silno je želio imati. Kad je izišao pred zgradu, dočekalo ga je hladno maglovito jutro... i Zora. Cupkala je kako bi se zagrijala. Bila je ozarena i sretna. „Pogodi što sam dobila od svetog Nikole?” pitala je umjesto pozdrava. Janovo srce zastalo je od uzbuđenja. „Pa kako bih ja to znao?” pitao je. „Pogledaj!” rekla je i otvorila pernicu. „Olovka kakvu sam željela. Na cvjetiće, ali ova ima još i privjesak u obliku dva spojena srca. A vidi ovo!” Tada je izvadila blokić još ljepši nego Majin. Na tvrdim koricama raširio se leptir plav kao što su plave Zorine oči. „Čokoladu s lješnjacima ostavila sam doma”, rekla je zadihano. „Možeš poslijepodne doći da je zajedno pojedemo.” Jan se nasmiješio. Sveti je Nikola uslišao njegovu molbu. Sveti Nikola postoji."

Jedna od naših najboljih književnica za djecu i mlade Jasminka Tihi-Stepanić ovoga Božića donosi nam, a što drugo… zbirku Božićnih priča! U njima nas autorica vještom i poučavajućom rukom vodi pravim smislom toga blagdana ljubavi, mira i nade, blagdana obitelji i obećanja. U prvome ciklusu „Božićno vrijeme” učimo tako kako treba podijeliti s onime koji nema, kako djetinja riječ usamljeniku pruža nadu i utjehu, kako otvorena srca i nemoćnoj životinji možemo pružiti ljubav i dom, kako su oni kojih više nema zauvijek s nama i osobito u božićno vrijeme jače sjaje… učimo o snazi priče, koja liječi i kad je život nepravedan… doznajemo kako se u Božiću krije obećanje da ćemo svi braća biti… 

U drugome ciklusu „Božićne sanjarije” naša nas nagrađivana autorica u nizu književnih i kulturnih referenci potiče na to da nikada ne prestanemo sanjati. Prepustimo se tome čudu!

Jasminka Tihi-Stepanić rođena je 1958. u Velikoj Gorici. Radi kao učiteljica hrvatskog jezika u osnovnoj školi. Priče je objavljivala u časopisima Modra lasta, Smib, Radost i Književnost i dijete kao i na Hrvatskom radiju, u emisiji Priča za velike i male i u TV-seriji HRT-a Pssst...Priča!. Napisala je brojne slikovnice: Priča o ribaru i zlatnoj ribici, Kako su nastali morski oblutci, Šišmiš i mala balerina, Plavi dan, Kako je mala hobotnica pronašla morsku harfu. 

Njezin roman prvijenac „Imaš fejs?“ dobio je Nagradu „Mato Lovrak” za najbolji roman za mlade objavljen u 2011., a istoimena radioigra nagrađena je posebnom nagradom na 9. međunarodnom festivalu radioigara za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi, koju dodjeljuje Međunarodna unija za dječju knjigu IBBY. 

Objavila je roman „Bacit ću ti kompjutor kroz prozor“ (2013.) i zbirku priča „Baš kao Harry Potter“ (2014.). Slijedi roman „Moja neprijateljica Ana“, za koji je 2016. dobila Nagradu „Anto Gardaš”. Sljedeće godine po romanu je na HR-u snimljena istoimena radioigra. Roman „Dom iza žice“ objavila je 2017., a 2018. predstavljao je RH na međunarodnom natjecanju „Mali princ”. Roman „Ljeto na jezeru Čiču“ izišao je 2018. i za njega je autorica dobila nagrade „Grigor Vitez” za najbolji roman za mlade u 2018. i „Mato Lovrak” za najbolji roman za mlade u 2018. te međunarodnu nagradu „Mali princ”. Taj roman uvrstio ju je na Časnu listu IBBY-ja za 2020. godinu i ušao je u uži izbor od šest najboljih romana s te liste. Roman „Gdje je Beata?“ objavljen je 2020. godine, a „Rukavica za Matildu“, koja govori o aktualnim društvenim situacijama i izazovima izašla je iz tiska 2021. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –