Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jan Carson

Potpirivanje

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Una Krizmanić Ožegović
  • 03/2021.
  • 288 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593211
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ljeto je, a istočni Belfast gori. Kada nepoznati piroman započne s požarima i traženjem većih građanskih sloboda od vlasti, pridruže mu se i ostali nezadovoljni građani i ubrzo krene nezaustavljivi val nemira.

Liječnik Jonathan Murray samohrani je otac kojeg tište sumnje da njegova tek rođena kći nije bezopasna kako se na prvi pogled čini. Je li moguće da je jedna od Nesretne Djece Belfasta?

Sammyja Agnewa, pak, progone vlastita zlodjela iz prošlosti, a sada i u svome sinu Marku vidi iskru zla kakva je i u njemu nekoć tinjala. Obojica očeva odlučna su u namjeri da spriječe širenje zla, ali za to im treba mnogo, mnogo hrabrosti. Kada im se putevi ukrste u liječničkoj ordinaciji, i kada obojica izvuku nešto iz toga susreta, hoće li se odvažiti provesti svoje namjere u djelo?

Jan Carson ispisala je pitak, uzbudljiv, nesvakidašnji roman koji hrabro progovara o društvenim problemima, politici, nasilju i bremenu roditeljstva. Apokaliptična kulisa grada obavijenog plamenim jezicima u opreci s djecom s posebnim moćima daje savršenu magično-realističnu jukstapoziciju koja svjedoči o autoričinu osebujnom stilu. Za roman "Potpirivanje" Carson je 2019. nagrađena Nagradom Europske unije za književnost.

Iz medija:

Među najuzbudljivijim i najoriginalnijim sjevernoirskim autorima i autoricama te generacije.
Sunday Times

Djelo koje obuzima, ostavlja dojam i iznenađuje. Udahnula sam ga.
Lisa McInerney

Zadivljujuća, inteligentna, hrabra knjiga.
Irish Times

Spektakularno. Istodobno brutalno stvaran, divlje magičan i ludo privlačan, ovaj je roman poput pjesme sirena.
Donal Ryan

Čini se da je Jan Carson izmislila novi Belfast u ovom potresnom, iznenađujućem i uzbudljivom romanu.
Roddy Doyle

Jan Carson (Balllymena) irska je spisateljica. Piše kratke priče i romane, a radi i kao voditeljica umjetničkog programa. Prvi, magično realističan roman o dječaku koji polako nestaje Malcolm Orange Disappears objavila je 2016. godine, na oduševljenje književne kritike. Sa zbirkama kratke priče osvojila je nagradu Harpers’Bazaar 2016., a s romanom "Potpirivanje" Nagradu Europske unije za književnost 2019. U godini 2017. izašla joj je zbirka kratke fikcije "Postcard Stories", nastala tako što je Carson svakoga dana u 2015. godini pisala po jednu priču na poleđini razglednice i slala je prijatelju. Zagrebačka publika imala ju je prilike upoznati na Festivalu europske kratke priče (FEKP) 2018. godine. Živi i radi u Belfastu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –