Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marcos grof Pejacsevich

Memoari iz Starog i Novog svijeta

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Matija Jerković
  • 07/2021.
  • 382 str., meki uvez
  • ISBN 9789538281419
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prijevod knjige na hrvatski rađen je istovremeno dok je pripremano argentinsko izdanje knjige na španjolskom "Oid Mortales: memorias".

Godine 1942., s tek dvije godine, usred Drugoga svjetskog rata, Marcos Pejacsevich bio je prisiljen napustiti svoj dvorac u Našicama i preseliti se, najprije u Španjolsku, a potom u Argentinu. Ubrzo nakon dolaska u novu zemlju, njegov otac Petar presjekao je sve veze s bivšom domovinom. S druge strane, u Jugoslaviji je bila proglašena smrtna kazna nad članovima obitelji.

Prezime „Pejačević“ postalo je zabranjeno, a sjećanje o doprinosu ove povijesne obitelji Hrvatskoj počelo je iščezavati. Unatoč tome, Marcos se kasnije vratio u svoju zemlju više puta, kroz godine obilježene pustolovinama, hrabrošću i neraskidivom vezom s rodnom Hrvatskom.

Danas, u osamdesetoj godini života, Marcos je odlučio svoje životno iskustvo pretvoriti u biografiju koja obuhvaća mnoge detalje iz europske i latinoameričke povijesti, ali istodobno i ljubav, napetost, prijateljstvo, očaj, hrabrost i iznad svega, nepobjedivu životnu ustrajnost.

Knjiga objedinjuje jedinstvena životna svjedočanstva i važne povijesne događaje, poput avionskog atentata na predsjednika J. D. Peróna, slijetanje čovjeka na Mjesec i Malvinskog rata. Naslov "Oíd mortales", odgovara prvim dvjema riječima argentinske himne te se odnosi na jedno od najsloženijih životnih epizoda autora.

Memoari pozivaju čitatelja da iznova upozna Hrvatsku, da zajedno s Marcosom Pejacsevichem proživi nesreće aristokratske obitelji koja se, počevši od toga da je imala sve, morala naučiti živjeti u uvjetima ekstremnih poteškoća. Njegova priča je priča o životu u egzilu, o nepokolebljivosti, i o autoru koji unatoč tome što je živio u skladu s navikama druge kulture, nije oklijevao ponovo se spojiti s kolijevkom svoje obitelji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –