Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Morea Banićević

Mjesečari Monteriera

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Ilustracije: Petra Brnardić
  • 05/2022.
  • 328 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555850
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Treći kolosijek je mjesto iznad obzora sna i jave. Ondje je tišina. Oni koji završe na ovome kolosijeku postaju njegovim dijelom. Sve što se na prvome i drugome kreće, na trećemu mijenja ritam. Umiruje se postojanje. Vezu između drugoga i trećega kolosijeka plete Pjesnik gradeći sjećanja. Zato je omerano toliko dragocjen. Bez njega, sve što je nekoć bilo, zaboravlja se.
– Tamo je Pjesnik htio poslati Temho. – objasnio je Bubka. – Da su Dormi nešto učinili, da nisu tako brzo podvili rep, možda bi i uspio.
– Ne razumijem. – prekinula ju je Elena. – Zašto joj svi ti vaši Dormi pomažu?
– Rekao sam, – uslijedio je odgovor – iz straha.
– Želite li reći – upitala je tamnokosa djevojčica – da ste vi Dormi odgovorni za ovo što se zbiva?
 Unuk i djed su šutjeli. Nelagodu je prekinula Giga.
– A Uri? – Giga je pokazala na čovuljka kojeg su ostavili da umotan leži na nekoj vrsti postelje. Na njemu je bilo krilo koje je djed nečime zakrpao. Napojili su ga nekom tekućinom i ostavili da leži.
– Uri čini ono što misli da mora. Kao i ostali Dormi. Možda da smo joj se onda svi suprotstavili…
 – Do ovoga ne bi ni došlo. – misao je dovršio Bubka.
– Možda. – nadovezao se djed.
– Kakve sve to veze ima s nama? – Elena je postavila pitanje na koje je već shvatila odgovor. Znala ga je i Giga, ali je šutjela.
– Temho se hrani vašim snovima. Što više jede, to je gladnija." 

U fantastičnom romanu za mlade "Mjesečari Monteriera" autorica Morea Banićević izvrsno vodi radnju dinamično se poigravajući s napetošću i odnosom između fantastičnog i nefantastičnog svijeta. Živopisne protagonistice, napeta i uzbudljiva priča te pomaknute ilustracije Petre Brnardić svakog će čitatelja neprimjetno odvući preko te iste granice, u svijet nevjerojatnih bića i nimalo bezazlenih prijetnji, gdje će se prepustiti zabavi i užitku u tekstu. Na početku suprotstavljene, junakinje ovog romana s vremenom postaju tolerantnije zbog svega što zajedno proživljavaju i shvate da nema druge nego razviti odlučnost, toleranciju i sposobnost prihvaćanja drugih i drugačijih.

Morea Banićević napisala je niz romana za djecu i mlade objavljenih u Republici Hrvatskoj i izvan nje. Serija je započela trilogijom: „Demon školske knjižnice“, „Dvojnici iz tame“ i „Tragovima Crnog Petra“. Romani su tiskani u više naklada, višestruko su nagrađivani i rado se čitaju.

Romani „Demon školske knjižnice“ i „Dvojnici iz tame“ osvojili su Nagradu Sfera u kategoriji najboljeg romana za djecu. „Demon školske knjižnice“ odabran je i za Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja djece i mladih „Čitanjem do zvijezda”. Roman „Dvojnici iz tame“ osvojio je Nagradu „Ptičica” Nagrade „Grigor Vitez” za najbolji roman po izboru dječjeg žirija te pohvalu Nagrade „Grigor Vitez” za popularizaciju žanra fantastike među djecom i mladima.

Nakon trilogije izlazi njezin novi roman za mlade imena „Mjesečari Monteriera”, nagrađen nagradom „Anto Gardaš” 2023. za najbolji dječji roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –