Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Morea Banićević

Izgubljeni gospodin Kovač

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Ilustracije: Petra Brnadić
  • 01/2024.
  • 344 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533557502
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„U kući se upalilo svjetlo koje je obasjalo jedan od prozora. Zarji je to bio znak da ne smije gubiti vrijeme. Znala je da će otac uskoro doći na vrata njezine sobe provjeriti je li ju Vera dobro zaključala.

Ustala je sa zemlje i nogom stala na prvi bršljanov čvor. Iz kuće se začuo tresak. Podignula je glavu. Svjetlo je sada obasjavalo unutrašnjost njezine sobe. Zarja je protrnula od straha. Hitro je grabila povijenu stapku ne obazirući se na bol u desnom koljenu. U visini paralelnoj s bršljanom, zid je neuspješno pokušavao spriječiti njezin bijeg. Zarjine su se ruke ispreplitale s viticama koje su je vukle svejednako rastući. Tek na vrhu zida osjetila je blago olakšanje. Sada je samo trebala sići.

Rukama i nogama spuštala se niz bršljan koji ju je čvrsto pridržavao. Ovoga joj se puta činilo da čuje ulazna vrata kuće. Uhvatila ju je panika i umjesto da napravi još tri koraka do tla, Zarja se samo pustila. Ovoga puta bol je bila nesnosna i djevojčica je pala u mrak.“

***

U fantastičnom romanu „Izgubljeni gospodin KovačMoree Banićević mladi su ljudi radoznali, dovitljivi i hrabri, a suočavaju se s neočekivanim situacijama na svim razinama – od obiteljske povijesti do odnosa prema prirodi i sebi samima. 

Izgubljeni gospodin Kovač“ priča je u kojoj zlodusi izlaze iz ogledala, bajka o spoju metalnih mehanizama automatona s biljnim žilama i sokovima i istovremeno saga o obitelji koja mora zaštititi svojeg najmlađeg člana i osigurati da se povijest više ne ponavlja te da mrtvi ostanu mrtvi. 

U romanu će uživati svi zainteresirani za sličnosti i različitosti djetinjstva koja pripadaju različitim razdobljima – predtehnološkom, prožetom starim obrtima i zanimanjima i današnjem u kojem dominira izgradnja novih vrijednosti. Uz izvrsne ilustracije Petre Brnadić, knjiga će mnoge mlade odvesti u svijet blizu i daleko, sadašnji, budući i prošli i, nadamo se, navesti ih na razmišljanje i potaknuti na razgovore.

Morea Banićević napisala je niz romana za djecu i mlade objavljenih u Republici Hrvatskoj i izvan nje. Serija je započela trilogijom: „Demon školske knjižnice“, „Dvojnici iz tame“ i „Tragovima Crnog Petra“. Romani su tiskani u više naklada, višestruko su nagrađivani i rado se čitaju.

Romani „Demon školske knjižnice“ i „Dvojnici iz tame“ osvojili su Nagradu Sfera u kategoriji najboljeg romana za djecu. „Demon školske knjižnice“ odabran je i za Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja djece i mladih „Čitanjem do zvijezda”. Roman „Dvojnici iz tame“ osvojio je Nagradu „Ptičica” Nagrade „Grigor Vitez” za najbolji roman po izboru dječjeg žirija te pohvalu Nagrade „Grigor Vitez” za popularizaciju žanra fantastike među djecom i mladima.

Nakon trilogije izlazi njezin novi roman za mlade imena „Mjesečari Monteriera”, nagrađen nagradom „Anto Gardaš” 2023. za najbolji dječji roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Izgubljeni gospodin Kovač –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –