Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Patricia Lockwood

Nitko ne govori o tome

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Patricija Horvat
  • 08/2022.
  • 248 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555997
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Bezimena junakinja romana "Nitko ne govori o tome" piše i govori jezikom internet portala, uvjerena da joj golemi zbor glasova diktira misli. Suočivši se s globalnim prijetnjama kao što su klimatske promjene, ekonomska nesigurnost ili epidemija usamljenosti, ona se sve više povlači u prazninu “portala”. Ona vidi svijet u kojem se nalazi mnoštvo dokaza da u svemiru postoji dobrota, empatija i pravda, ali i isto toliko dokaza da ništa od toga ne postoji. Lavine slika, detalja i referenci nakupljaju se u njezinoj svijesti i oblikuju postironijski, postraumatski, postsvakakav, “postsve” pejzaž. "Jesmo li u paklu?" pitaju je likovi s portala. "Hoćemo li svi to nastaviti raditi dok ne umremo?" Povratak junakinje ovog romana u stvarnost – potaknut obiteljskom tragedijom – bit će razoran i šokantan.

Čitatelji traže književni odgovor na sasvim jednostavno pitanje: kakav je osjećaj biti online? U romanu "Nitko ne govori o tome" osobno online iskustvo ne razlikuje se od načina na koji bi internet govorio o vlastitom virtualnom postojanju. Patricia Lockwood pita se kako bi internet govorio (kada bi mogao govoriti) o intenzivnom, iscrpljujućem porastu tema zbog koje se osjeća živim i napetim od bijesa i očaja, pohlepan za svakim znakom pažnje i pohvale koliko god on malen bio?


Iz kritike: 

"Nitko ne govori o  tome" donekle pobija ideju interneta kao posrednika opake i skučene vrste umjetnosti. Velika je  vrlina romana transformacija ružnog i jeftinog u online kulturi – opsjednutost bezvrijednim medijima, grčevito i fragmentarno  predstavljanje sadržaja, sprdačina, užas, polemike – u doživljaj uzvišenosti. Patricia Lockwood shvaća da je neobičan trik interneta sposobnost transformacije milijarde kratkih, često grubih i nasumičnih izjava u nešto što se čini neizmjerno i čvrsto stvarnim. Entitet "internet" prisutnost  je koja nas obuzima i čuđenjem i očajem. No koliki je točno internet? Možemo li ikada saznati sve? Taj nejasni osjećaj nekada se odnosio na prirodu. Wordsworth  je pisao o "portalu na nebu". Lockwood pak  pojednostavljuje u "portal". No što je portal? Mozak, jezik, mjesto, vrijeme?

U ovom romanu postoji sveobuhvatno "mi", koje se magično stvara kad god se čini da se svi na mreži oko nečega slažu. Postoji "ti", izravna poruka čitatelju, ponekad brižna, ponekad optužujuća. Postoji i rastresena "ona", koja nas ignorira dok objavljuje, klika i skrola do točke halucinacije, ignorirajući ideje da bi moderni romani, poput ovog, trebali prihvatiti staromodne analogne strukture poput „likova“ ili „zapleta“.

Merve Erme


Istovremeno uzvišeno, prizemno, intimno, filozofski, duhovito i duboko potresno.
New York Times Book Review

Ritam ove knjige: delimično su diktirali veoma kratki pasusi, koji su na početku imali formu nalik šali.
Mića Vujičić, NIN

Vrtoglavo čitateljsko iskustvo, veličanstveno ispričano, ali potpuno razorno.
Washington Post

Rečenice su redom iznenađujuće, glas  je zapanjujući spoj poetske jasnoće i grozničave komedije.
Guardian

Posve jedinstveno, ako već ne potpuno uvrnuto… Intelektualni i emocionalni vrtuljak.
Daily Mail

Patricia Lockwood (Fort Wayne, Indiana, 1982) piše poeziju, prozu i eseje. Na Twiteru je aktivna od 2011. The Atlantic je njezine tvitove uvrstio na svoju listu najboljih svih vremena. Prva zbirka pjesama Patricije Lockwood "Balloon Pop Outlaw Black" objavljena je 2012. dok je prozna poema "Rape Joke" izašla 2013. Njezina druga pjesnička zbirka "Motherland Fatherland Homelandsexuals" godine 2014. uvrštena je u New York Times Notable Book. Memoarska knjiga "Priestdaddy" (2017), u kojoj je opisuje odrastanje s ocem katoličkim svećenikom, ušla je u finale Kirkus Prize te je nagrađena Thuber Prize for American Humor. The Times je uključio ovu knjigu  u svoj izbor pedeset najboljih memoara u zadnjih pedeset godine dok je The Guardian bira u sto najboljih knjiga 21. stoljeća.

Roman "Nitko ne govori o tome" 2021. osvojio je nagradu Dylan Thomas, a bio je i u užem izboru za Bookerovu nagradu i Women's Prize for Fiction. Patricia Lockwood književne kritike i eseje objavljuje u London Review of Books u kojem je od 2019. i urednica. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –