Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Petar Andonovski

Strah od barbara

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Ivica Baković
  • 02/2023.
  • 120 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594058
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Poglavlja naizmjence prate ispovijedi dviju žena na izoliranu otoku Gavdosu. Pinelopi je Grkinja, lokalna supruga i majka, no svojim ulogama u maloj zajednici nije zadovoljna. Oksana je došljakinja, s dvojicom suputnika upravo pristigla iz Ukrajine nakon Černobilske katastrofe. Prisutnost troje stranaca uznemiruje otočane koji nisu skloni promjenama, i neće im se lako prilagoditi. Napetost je sve veća svakim danom što sporo odmiče, a dvije žene na suprotnim stranama osjećaju rastući animozitet, tjeskobu i strah. Odlazak s otoka uskoro postaje jedina zamisliva sudbina.

Roman nagrađivana makedonskog književnika Petra Andonovskog priča je o nadi, snovima i dubokim željama žena uronjenih u muške sukobe, a istovremeno i slika jedne izolirane zajednice. Ovjenčan Nagradom Europske unije za književnost, "Strah od barbara" spoj je bogate makedonske pripovjedačke tradicije i vrlo aktualne teme, a mnogim svojim slojevima pritišće bolne točke čitavih društava.

 

Svojom sadržajnom razvedenošću i tematskim bogatstvom roman Strah od barbara predstavlja pravo osvježenje na regionalnoj književnoj sceni.
Mirela Gračanac, Pobunjene čitateljke

U romanu Petra Andonovskog najbolja je ta zgusnuta atmosfera netrpeljivosti, potisnutih tenzija i bezizlaznih stanja u kojoj se, kao u nekoj luđačkoj košulji normalnosti, koprcaju likovi kojima ne odgovaraju preuzete uloge i naslijeđene pozicije.
Saša Ćirić, Novosti

Čudesno je kako se knjiga istovremeno čita kao alegorija iz neke daleke epohe i kao nužan, suvremeni roman koji govori o našim, nažalost, preteškim vremenima.
Glen James Brown, Wales Arts Review

Ispaćen i bolan u svojoj sporoj destilaciji, ovo je hvalospjev umirujućoj i hranjivoj snazi riječi, jedinom sidru za koje se čovjek može uhvatiti da se ne utopi u očajnom moru samoće. Ali je, u isto vrijeme, ovo i osuda strašne sile koju sama riječ može poprimiti kada je pogrešno shvaćena, poput one "barbari", jer oni "brbljaju" nejasne zvukove, pa ih se percipira kao opasnost.
Marco Ostoni, Corriere della Sera

Petar Andonovski jedan je od svježih glasova regionalne književnosti. Suvremeni makedonski pisac rođen je 1987. u Kumanovu, diplomirao je opću i komparativnu književnost na Filološkome fakultetu u Skoplju, a kao pisac-rezident boravio je u Austriji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Crnoj Gori.

Njegovo je prvo djelo zbirka poezije "Mentalen prostor", objavljena 2008. godine, no danas se uglavnom bavi prozom, koja je odlično primljena u Makedoniji. Za svoj drugi roman, "Teloto vo koe treba da se živee", uz niz sjajnih kritika, dobio je 2015. godine nacionalnu nagradu 'Roman godine'. Godine 2020. dodijeljena mu je Europska nagrada za književnost za novi roman – "Strah od barbara", koji je preveden i na engleski jezik.

Autor trenutačno radi za makedonsku izdavačku kuću Polica.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –