Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Martina Bitunjac

Žene i ustaški pokret : Uključenost, sudjelovanje, nepravda

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 04/2023.
  • 240 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789538281884
  • Cijena: 26.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi "Žene i ustaški pokret : Uključenost, sudjelovanje, nepravda" povjesničarke Martine Bitunjac se istražuju uloge, stavovi i načini djelovanja pripadnica i simpatizerki ustaškog pokreta, koje su od početka bile uključene u izgradnju Nezavisne Države Hrvatske i njezine "narodne zajednice". Iz perspektive proklamirane ustaške slike žene s jedne te stvarnih uloga žena s druge strane, želi se prikazati kakvu su sliku ženstvenosti pripadnice pokreta same propagirale i u kojoj su je mjeri uistinu živjele.

Iako je NDH u svojoj propagandi veličala tradicionalnu patrijarhalnu ulogu žena, ustaške akterice obnašale su razne režimske i političke dužnosti. Bile su dužnosnice u okviru jedinih dopuštenih ženskih organizacija, u Ženskoj ustaškoj mladeži i Ženskoj lozi hrvatskog ustaškog pokreta, u vojsci su služile kao pilotkinje ili administrativne pomoćnice te su kao autorice rasističkih i nacionalističkih članaka podupirale ustašku propagandu.

U svojim su različitim funkcijama u ustaškom aparatu podupirale zločinački sustav. Intervjui koje je autorica provela s nekadašnjim pripadnicama ustaškog pokreta otkrili su kako su one i s vremenskim odmakom ostale odlučne pobornice fašističke ideologije.

Povjesničarka Martina Bitunjac na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu apsolvirala je studij moderne i stare povijesti te klasične arheologije, a potom i doktorirala iz područja moderne povijesti na istom sveučilištu, kao i na Sveučilištu La Sapienza u Rimu gdje je neko vrijeme na Odsjeku za povijest, religiju i kulturu djelovala kao znanstvena suradnica.

Danas je docentica na Povijesnom odsjeku Sveučilišta u Potsdamu, znanstvenica u Moses Mendelssohn centru za europsko-židovske studije i urednica Zeitschrift für Religions- und Geistesgeschichte (Časopis za religiju i kulturne znanosti). Na hrvatskom je objavljena njena knjiga "Lea Deutsch. Dijete glume, glazbe i plesa."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –