Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dubravka Kisić

Arhitekt Milovan Kovačević : Pobornik internacionalnog modernizma u Hrvatskoj

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 07/2023.
  • 628 str., meki uvez
  • ISBN 9789538281815
  • Cijena: 44.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Monografija „Arhitekt Milovan Kovačević – Pobornik internacionalnog modernizma u Hrvatskoj“ temelji se na istraživanju opusa arhitekta čiji je osobni arhivski fond pohranjen u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, kao i istraživanju ključnih fenomena na arhitektonskoj sceni u vrijeme njegova djelovanja.

Autorica Dubravka Kisić prikazuje opus arhitekta Milovana Kovačevića najprije na temelju istraživanja njegovog osobnog arhiva, pohranjenog u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, ali i na onovremenoj periodici, publicistici, stručnom i dnevnom tisku – dakle svemu što dokumentira arhitektov rad, razvoj i rezultate. (…) Osobita je vrijednost rukopisa što autorica podjednaku važnost pridaje prikazu kontekstu u kojem se Kovačević javlja, školuje, formira i stječe svoj identitet – ljudski i etički, profesionalni i svjetonazorski. (…) Drugim riječima i kraće: autorica razvedeno i ujedno detaljno ispisuje povijest razdoblja kada se u zagrebačkoj (i hrvatskoj) arhitekturi ustaljuje internacionalni modernizam „funkcionalistički i racionalno orijentiran“ – kako ga definira. To je razdoblje, kako je poznato, najuzbudljivija i najvažnija epizoda u povijesti arhitektonske kulture u 20. stoljeću, koja će bitno odrediti procese i stvaralaštvo u drugoj polovini 20. stoljeća.

Snježana Knežević

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –