Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Eric Hobsbawm

Banditi

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Luka Pejić
  • 08/2023.
  • 264 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556796
  • Cijena: 21.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Popularni heroji banditi obično se ne smatraju običnim kriminalcima, a veliki povjesničar 20. stoljeća Eric Hobsbawm u svojoj knjizi "Banditi" među njima prepoznaje tri tipa koja su se pokazala iznenađujuće univerzalnima, a to su: plemeniti razbojnik, osvetnik i hajduk. Hobsbawm se u svojoj knjizi pita po kakvim su kodeksima ponašanja živjeli? Koje je bilo njihovo mjesto u gospodarstvu i politici pograničnih krajeva? Što razlikuje bandita od revolucionara? I zašto se češće pojavljuje u seljačkim društvima nego u industrijskim?

Hobsbawm se protegnuo kroz četiri stotine godina i četiri kontinenta da bi usporedio povijesne ličnosti s baladama, legendama i filmovima koje su nadahnule. Rezultat je blistava povijesna satira koja vrvi idejama i čudnim pričama.

Prvi put objavljeni 1969., "Banditi", sada već klasična knjiga, nadahnuli su potpuno novo područje povijesnog proučavanja. Banditi su razbojnici i odmetnici koji su se uzdigli do statusa osvetnika i revolucionara. Neki, poput Robina Hooda, Roba Roya i Jesseja Jamesa, postali su planetarno popularni; drugi, poput balkanskih hajduka, indijskih dakoita i brazilskih cangaçeirosa, uživaju tek lokalnu slavu.
The New Republic

Eric Hobsbawm rođen je u Aleksandriji 1917. godine, a školovao se u Beču, Berlinu, Londonu i Cambridgeu. Bio je član Britanske akademije i Američke akademije umjetnosti i znanosti, s počasnim doktoratima u nekoliko zemalja. Do umirovljenja je predavao na Birkbeck Collegeu Sveučilišta u Londonu, a otada na Novoj školi za društvena istraživanja u New Yorku. Umro je 2012. godine.

Na hrvatski jezik preveden je niz njegovih djela, poput "Doba revolucije: Europa 1789. – 1848.", "Doba kapitala: 1848. – 1875.", "Nacije i nacionalizam: program, mit, stvarnost", "Doba ekstrema: kratko dvadeseto stoljeće 1914. – 1991.", "Zanimljiva vremena: život kroz dvadeseto stoljeće", "Kako promijeniti svijet: priče o Marxu i marksizmu", "Jazz scena".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –