Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Eric Hobsbawm

Kako promijeniti svijet : Priče o Marxu i marksizmu

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Petra Štrok
  • 07/2014.
  • 588 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533037271
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tijekom gotovo 150 godina od objavljivanja Marxova Kapitala, milijuni su ljudi u ime jednakosti prigrlili njegovo učenje koje je nakon povlačenja komunizma iz zapadnoga svijeta jednako dramatično palo u nemilost. Ali, kako je slobodno tržište dosegnulo svoje krajnje granice slijedom katastrofalnog odmicanja od pravila, nikada prije nije se pojavila veća potreba za prevrednovanjem najžešćeg i najrječitijeg neprijatelja kapitalizma.

Eric Hobsbawm pruža pronicav pregled marksizma. Istražuje utjecaje koji su ga iznjedrili, dalekosežne i raznolike kao što su kvekerski pokret i Machiavelli, kao i njegove korijene u Francuskoj revoluciji i njemačkoj filozofiji. Razmatra marksističke učitelje i ključne tekstove, od Engelsova "Položaja radničke klase u Engleskoj" preko Gramscijevih "Zatvorskih bilježnica" do samoga "Komunističkog manifesta" te analizira spektakularan obrat sudbine marksizma tijekom proteklih trideset godina.

"Kako promijeniti svijet" ne ostavlja nikakvu dvojbu o tome da je Karl Marx jednako velik mislilac danas kao što je bio prije dva stoljeća. Temi i marksizmu se prilazi i kritički: autor govori o pogledu na Marxa iz današnje perspektive, o odnosu Marxa i Engelsa, kao i o Marxovu pogledu na kapitalizam. Riječ je o vrlo važnoj knjizi u kojoj su prikazana različita razdoblja utjecaja marksizma na svijet i društva u kojima se oblikovao: do Prvoga svjetskoga rata, u eri antifašizma te njegovo značenje u recesiji i krizi.

Teško je sjetiti se ijednog kritičara marksizma koji se vlastitim stavovima može baviti toliko iskreno i uravnoteženo. I najveći poznavatelji Marxa moći će učiti iz Hobsbawmove knjige Kako promijeniti svijet.
Terry Eagleton, London Review of Books

Knjiga Erica Hobsbawma jasno je i utemeljeno objašnjenje činjenice da i danas svaka namjera promjene svijeta, svako nezadovoljstvo stanjem stvari, mora ući u razgovor s radovima Marxa i Engelsa i mišljenjem na Marxovu tragu: upravo zato što se to nasljeđe ne može smatrati monolitnim i neprijepornim singularitetom, nego ga se može shvatiti samo u kontekstu prethodnika, suputnika pa i osporavatelja.
Nadežda Čačinovič, Odsjek za filozofiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Hobsbawmova erudicija jednostavno ostavlja bez daha! Autor nekoliko kapitalnih djela o 19. i 20. stoljeću i knjigom Kako promijeniti svijet dokazuje zašto ga mnogi smatraju jednim od najznačajnijih povjesničara svih vremena. Eric Hobsbawm s lakoćom uspijeva ono što velikom broju povjesničara ne polazi za rukom – analizom prošlosti potaknuti na razmišljanje o sadašnjosti i budućnosti. Siguran sam da je upravo to način kojim Hobsbawm sugerira pronalaženje odgovora na pitanje iz naslova knjige.

Hvoje Klasić, Odsjek za povijest, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

***

Eric Hobsbawm rođen je 1917. u Aleksandriji u Egiptu (umro je 2012.), obrazovao se u Austriji, Njemačkoj i Engleskoj. Ovaj veliki marksistički povjesničar i mislilac bio je član Britanske akademije i Američke akademije znanosti i umjetnosti te nositelj počasnih titula sveučilišta nekoliko zemalja. Do umirovljenja radio je kao predavač na Birkbeck College, University of London i potom na New York School of Social Research. Osim djela "The Age of Revolution", "The Age of Capital", "The Age of Empire" i "The Age of Extremes" napisao je i knjige "Bandits", "Revolutionaries", "Uncommon People" i knjigu memoara "Interesting Times".

Eric Hobsbawm rođen je u Aleksandriji 1917. godine, a školovao se u Beču, Berlinu, Londonu i Cambridgeu. Bio je član Britanske akademije i Američke akademije umjetnosti i znanosti, s počasnim doktoratima u nekoliko zemalja. Do umirovljenja je predavao na Birkbeck Collegeu Sveučilišta u Londonu, a otada na Novoj školi za društvena istraživanja u New Yorku. Umro je 2012. godine.

Na hrvatski jezik preveden je niz njegovih djela, poput "Doba revolucije: Europa 1789. – 1848.", "Doba kapitala: 1848. – 1875.", "Nacije i nacionalizam: program, mit, stvarnost", "Doba ekstrema: kratko dvadeseto stoljeće 1914. – 1991.", "Zanimljiva vremena: život kroz dvadeseto stoljeće", "Kako promijeniti svijet: priče o Marxu i marksizmu", "Jazz scena".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –