Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Geetanjali Shree

Pješčana grobnica

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Tatjana Radmilo, Vera Vujović
  • 11/2023.
  • 456 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594539
  • Cijena: 18.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U "Pješčanoj grobnici" osamdesetogodišnja udovica, mater familias, nakon muževe smrti odbija ustati iz kreveta. Nastojanja obitelji da majku povrati iz psihičke klonulosti uzaludna su sve do dana njezina misteriozna nestanka. Kada je pronađu, majka više nije ista. Odluke koje donosi radikalne su, suprotne ustaljenim društvenim normama: umjesto sa sinom, ona odjednom odlučuje živjeti s kćeri boemkom, sklapa neobično prijateljstvo s transrodnom Rosie Bua i razgovara s vranama.

No tu priča ne završava. Ova nezaboravna heroina povest će nas na sudbonosno putovanje u rodni Pakistan, na mjesta svoga odrastanja obilježena jednom velikom ljubavlju, koju je prekinula dramatična podjela indijskog potkontinenta.


Geetanjali Shree napisala je krajnje originalan i neizmjerno duhovit roman, u kojem se, baš poput svoje junakinje, suprotstavlja kanonu i konvencijama – no onima književnima. Poigravajući se svim raspoloživim narativnim sredstvima, stvorila je polifonu prozu sinestetske raskoši, u kojoj indijsku egzotiku doživljavamo svim osjetilima. Njezina je vremešna, ali živahna junakinja simbol slobodna uma koji ne priznaje granice, bile one rodne, dobne ili jezične, a jednako se tako smjelo suprotstavlja političkim i vjerskim podjelama.


Trijumf književnosti.
Financial Times

Pješčana grobnica sveobuhvatna je u temi i eksperimentalna u jeziku. Istodobno, ona povezuje folklor i magiju s tipičnom obiteljskom pričom.
Asymptote

Geetanjali Shree kombinira energiju jezika s nepokolebljivom duhovitošću kako bi otkrila tajne i laži indijskog obiteljskog života.
The New York Review

Shree je izvrsna promatračica ženskih unutarnjih života.
The Guardian

Geetanjali Shree predstavlja nam ‘ikonoklastičnu’ osamdesetogodišnju protagonisticu koja uništava tabue i predodređena je da jednu od središnjih premisa svoje drevne kulture dovede u pitanje.
Times Literary Supplement

Knjiga koja je privlačna, duhovita i krajnje originalna, a u isto vrijeme pravodoban prosvjed protiv destruktivna utjecaja granica i međa – bile one među religijama, državama ili rodovima.
Povjerenstvo nagrade „Booker International“

Geetanjali Shree (Mainpuri, 1957.), također poznata kao Geetanjali Pandey, indijska je spisateljica koja piše na hindskome jeziku. Živi u New Delhiju u Indiji. Autorica je nekoliko kratkih priča i pet romana. Njezin roman "Mai" iz 2000. ušao je u uži izbor za nagradu „Crossword Book Award“ 2001., a engleski prijevod objavljen je 2017.

Godine 2022. osvojila je nagradu „Booker International“ za roman "Pješčana grobnica", koji je napisala 2018. pod nazivom Ret Samadhi. Time je postala prva hindskojezična autorica koja je osvojila ovo prestižno priznanje.

Osim fikcijom, Geetanjali Shree bavi se književnom kritikom i teorijom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –