Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jože Pirjevec

Partizani

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Anita Peti-Stantić
  • 02/2024.
  • 919 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533870076
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U monumentalnoj knjizi "Partizani" slovenski povjesničar i akademik Jože Pirjevec prikazao je partizanski pokret otpora protiv nacista i fašista te njihovih domaćih pomagača na području raskomadane jugoslavenske države u Drugom svjetskom ratu. Riječ je o djelu nastalom nakon višedesetljetnog iščitavanja bogate memoarske i druge literature o partizanima, ali i proučavanja bogate znanstvene produkcije i opsežne izvorne građe iz arhiva diljem Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

Autor se ne bavi samo unutarnjom vojno-političkom dinamikom oslobodilačkog pokreta, već svoju priču stavlja u širi kontekst posvećujući značajnu pozornost međunarodnom aspektu partizanskog pokreta, njegovu prihvaćanju u anfifašističku koaliciju te balansiranju između Sovjetskog Saveza i zapadnih saveznika.

Prikazao je djelovanje partizana u svim dijelovima podijeljene i okupirane zemlje, glavne bitke (koje su u poslijeratnoj socijalističkoj Jugoslaviji poprimile mitsku dimenziju), odnose nacionalnih pokreta otpora i centra oko Vrhovnog štab te odnose unutar samog patrizanskog vodstva na čelu s Josipom Brozom Titom, pitanja kolaboracije, otpora i revolucije, kao i mnoge brutalne događaje u ratu uključujući poratne pokolje koje je objektivno smjestio u okvire europskog poraća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –