Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jože Pirjevec

Fojbe

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Anita Peti-Stantić
  • 06/2020.
  • 365 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538281181
  • Cijena: 189.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga "Fojbe" Jože Pirjeveca i suradnika je rezultat opsežnog istraživačkog i arhivskog rada autorâ, temeljena na istraživanjima arhivskoga gradiva u Washingtonu, Ljubljani, Rimu, Londonu te hrvatskim arhivima. Autori knjige (Jože Pirjevec, Nevenka Troha, Gorazd Bajc, Darko Dukovski, Guido Franzinetti) su istaknuti istraživači iz Slovenije, Italije i Hrvatske, stoga ova knjiga predstavlja hvalevrijedan pothvat kojim se daje zaokružen, multiperspektivan pogled na ovu kompleksnu problematiku.

Problematizirajući pitanje ubojstava Talijana u Julijskoj krajini krajem Drugoga svjetskog rata, knjiga "Fojbe" spomenuta ubijanja ne niječe, ne opravdava, niti bagatelizira, već ih stavlja u povijesni kontekst, valorizira i demitologizira. Knjiga detaljno analizira uzroke nastanka nasilja koje su Slovenci i Hrvati (jugoslavenska vojska) provodili nad Talijanima. Uz konkretan i specifičan političko-vojni kontekst, ova knjiga istražuje i odnose stanovništva prema jugoslavenskoj okupaciji, kao i dublju društvenu povijest odnosa stanovništva u Julijskoj krajini, kako bi se što preciznije rekonstruirao povijesni i socijalni kontekst fojbi.

Objavljivanje "Fojbi" je utoliko značajnije što se sve relevantne činjenice predstavljaju na temelju arhivske građe; autori su u njoj, možda i više nego što je to uobičajeno u historiografiji, dopustili izvorima da govore. U knjizi su, uz citate, objavljeni i najvažniji dokumenti o fojbama, čime se čitatelju omogućuje cjelovit uvid u problematiku fojbi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –