Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ondřej Vojtěchovský Jan Pelikan

Ne baš lako socijalističko prijateljstvo : Čehoslovačka i Jugoslavija u razdoblju kasnog socijalizma (1969-1989)

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Marijan Lipovac
  • 05/2024.
  • 401 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533870267
  • Cijena: 30.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Povjesničari Ondřej Vojtěchovský i Jan Pelikán u knjizi "Ne baš lako socijalističko prijateljstvo: Čehoslovačka i Jugoslavija u razdoblju kasnog socijalizma (1969-1989)" prate odnose između Čehoslovačke i Jugoslavije u razdoblju koje su odredili događaji iz 1968. godine. Čehoslovački pokušaj reforme državnog socijalističkog sustava djelomično je bio inspiriran jugoslavenskim iskustvom. Pod sve većom prijetnjom sovjetske intervencije predstavnici Praškog proljeća sve su više prizivali prijateljstvo s Jugoslavijom, što je tadašnje čehoslovačko društvo zahvalno prihvaćalo.

Stoga je politička garnitura koja je došla na vlast kao rezultat poraza reformnog pokreta ponovno zauzela razerviran ili čak neprijateljski stav prema Jugoslaviji kao izvoru štetne ideološke hereze. No stjecajem niza okolnosti, koje autori detaljno analiziraju u knjizi, i ovo je čehoslovačko vodstvo naposljetku pribjeglo njegovanju “socijalističkog prijateljstva”, što je i jugoslavenska strana iz jednako pragmatičnih razloga i upadljivo prihvatila. (…)

Okvir službeno proklamiranog, iako uglavnom, neiskrenog prijateljstva, pomalo je paradoksalno omogućio razvoj odnosa u dotad neviđenim razmjerima. U suradnji poduzeća i institucija, u turizmu ili razmjeni radne snage, to su izravno iskusile stotine tisuća čehoslovačkih i jugoslavenskih građana.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –