Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dušan Bilandžić

Povijest izbliza : Memoarski zapisi 1945.-2005.

  • Nakladnik: Prometej
  • 07/2006.
  • 735 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9536460602
  • Cijena: 39.42 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Bilandžićevi "Memoarski zapisi" višestruko su zanimljivi i važni. U njima se potanko, kronološki ustrajno, faktografski gusto i plastično opisuju situacije, prilike, okolnosti, uvjeti i razlozi, glavni akteri koji su stajali iza značajnih, ponekad i prijelomnih događaja i odluka kako u ex-Jugoslaviji tako i u samostalnoj hrvatskoj državi.

Prvi se dio memoara odnosi na pokušaje i tendencije demokratizacije, pluralizacije i liberalizacije jugoslavenskog društva, na žestoke debate i nedoumice državno-partijskih elita o mogućnosti prelaska na tržišne odnose i višestranačke oblike društva i političke vlasti. Drugi se dio odnosi na događaje, okolnosti i protagoniste koji su obilježili stvaranje i priznanje samostalne hrvatske države.

Iz Bilandžićevih se angažiranih i znanstveno-intelektualno distanciranih opservacija i zabilježenih događaja može dobiti posve jasna slika o tome kako je u tim prijelomnim, još ratom obilježenim okolnostima, zamišljana samostalna hrvatska država i razvoj hrvatskog društva. Zahvaljujući svojim znanstvenooistraživačkim preokupacijama, te visokim političkim društvenim funkcijama, Bilandžiću su bile dostupne i najpovjerljivije informacije.

"Završih "Memoarske zapise" u osamdeset i drugoj godini života. Što reći o životu u četiri države? U Kraljevini Jugoslaviji, u ustaškoj NDH, pod vlašću fašističke Italije (1941-1943) i Hitlerovoj Njemačkoj, u Titovoj SFRJ i, sada, u samostalnoj Republici Hrvatskoj, koja će se uskoro naći u Europskoj uniji, u povijesti najvećoj i najsloženijoj multinacionalnoj, multijezičnoj, multireligijskoj i multikulturalnoj zajednici ikad stvorenoj u Europi. S puškom u ruci, kao partizan, sudjelovao sam tri godine u ratu, u njemu četiri puta ranjavan, a dramatično u starosti doživljavao redom ratove u Sloveniji, u Hrvatskoj i u BiH 1991-1995, te, na kraju, i srpsko-albanski rat 1998/1999. U mom dugom životu smjenjivali su se i usponi i padovi, kao i oduševljavanja i razočaravanja, u dramatičnim društvenim prekretnicama".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –