Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
André Brink

Bijela sezona suše

  • Nakladnik: Hum naklada
  • Prijevod: Rastko Garić
  • 11/2007.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789536954315
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman «Bijela sezona suše» je od povijesne važnosti za Južnu Afriku, ali i za cijelu našu civilizaciju jer izražava oštru kritiku politike apartheida i getoizacije uopće, tim više što roman predstavlja svjetskoj javnosti tamošnja neljudska zbivanja u svoj svojoj brutalnosti i apsurdnosti. Boja kože kao rampa odvaja bijelu i crnu zajednicu.

Ben Du Toit, profesor povijesti želi pomoći crnoj obitelji Ngubene koju surovi režim nemilosrdno gazi i u toj borbi za pravdom i traganju za istinom Ben dolazi u sukob sa svojom sredinom, a postaje i meta režima. On samo želi zaštititi crnu braću i iskupiti svoje bijele sunarodnjake, ali do tog cilja ne dolazi za života.

Brink je svojim djelom uvelike utjecao da demokratske zemlje uspiju primorati bijelu manjinu na dogovor o stvaranju države koja će imati jednaka prava i mogućnosti za sve ljude i narode koji u njoj žive. 

***

André Philippus Brink,
jedan je od najcjenjenijih južnoafričkih pisaca, rođen 1935. godine. Pjesnik, romanopisac, esejist i profesor na Sveučilištu Cape Town gdje predaje afričku i nizozemsku modernu književnost. Piše na jeziku 'afrikaans' i engleskom jeziku. 1960-tih, zajedno s Breyten Breytenbachom, odigrao je ključnu ulogu u književnom pokretu zvanom 'Die Sestigers' (šezedesetaši) koji se borio protiv apartheida u Južnoafričkoj republici. Njegov roman «Kennis van die aand» (1973) prvi je zabranjeni roman u Južnoafričkoj republici. 

Prema njegovom romanu «Bijela sezona suše» («A Dry White Season», 1979.), 1989. godine snimljen je film s Marlonom Brandom, dok su romani «An Instant in the Wind» (1976), priča o vezi između bijele žene i crnca i roman «Rumours of Rain» (1978), bili u užoj konkurenciji za nagradu Booker Prize. Za roman «The Other Side of Silence» (2002), dobio je nagradu 'Commonwealth Writers regional award for Best Book' 2003. godine. Autor je zbirke eseja «Reinventing a Continent» (1996), za koju je predgovor napisao Nelson Mandela.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –