Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ida Bogadi Roland Gambiroža

Žganček i Ara

  • Nakladnik: Hum naklada
  • 05/2008.
  • 39 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536954308
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Crkva Sv. Marka

-  Moj Zagreb, tak imam te rad! - zaživka vrapčić glasno dok su letjeli iznad crkve sv. Marka.
-  Pogleč ovu ljepotu tam dolje! - pokaže Ari šareni krov.
-  Baš je lijep! Ljudi su sigurno bili sretni kad su ga prvi put vidjeli, zar ne? -znatiželjno će Ara.
-  Pst! Gle, dolje su sad turisti, a vodič im govori o ovoj crkvi. Poslušaj! Ara i Žganček slete niže kako bi bolje čuli.
-  Došli smo pred crkvu sv. Marka - objašnjavao je turistički vodič.
Izgrađena je već u 13. stoljeću, a u 14. stoljeću dobila je ovaj oblik. Izvana na crkvi uzidan je najstariji kameni grb Zagreba s uklesanom godinom 1499. Crkvu krasi šareni krov koji je iz novijeg vremena, od 1876. godine. Zanimljivo je da građani ondašnjeg Zagreba nisu bili zadovoljni njime - to se dade iščitati iz starih spisa.

-  A što prikazuju one dvije sličice na krovu? - šapne Ara.
Kao da ju je čuo, vodič nastavi:
- Na krovu se vide dva simbola, dva grba: jedan grada Zagreba, a drugi Republike Hrvatske! Nažalost, nismo u avionu pa ne možete vidjeti grbove iz zraka...


U slikovnici «Žganček i Ara» čitamo o papigici Ari koja se zaželjela Afrike i odlučila pobjeći iz krletke. Od samog početka je njen put opasan i naporan ali Ara, na sreću, ima hrabrog i dragog vodiča - vrapčića Žgančeka koji je vodi kroz deset najpoznatijih turističkih odredišta u Zagrebu.
Tako djeca uče o prošlosti i sadašnjosti grada uz toplu poruku o prijateljstvu i međusobnom poštivanju. Poseban naglasak je na uvažavanju slobode svakog bića.

Slikovnica je vrlo prikladna za obradu teme Zagreb iz predmeta Priroda i društvo u razrednoj nastavi, kao i za druge međupredmetne radionice.

Posebnost ove slikovnice su ilustirane upute za izradu lutaka-zijevalicakoje vas pozivaju na izvođenje lutkokaza ŽGANČEK I ARA!

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –