Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
William P. Young

Koliba

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Filip Krenus
  • 12/2008.
  • 267 str., meki uvez
  • ISBN 9789533030180
  • Cijena: 125.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Najmlađa kćer Macka Mackenzia Missy oteta je za vrijeme obiteljskog ljetovanja. Dokaz da je brutalno ubijena pronađen je  u nekoj napuštenoj kolibi u divljini Oregona. Četiri godine kasnije, ožalošćeni Mack prima nevjerojatnu poruku, kojom ga se poziva da posjeti onu istu kolibu. Unatoč svojim dvojbama Mack  jedno zimsko prijepodne odlazi tamo i doživljava nešto što će zauvijek promijeniti njegov život.

"U svijetu u kojem religija postaje sve nevažnija, “Koliba“ se bori sa vječnim pitanjem - gdje se nalazi Bog u svijetu ispunjenom neizrecivom boli. Ono što je Mack doživio zaprepastit će vas i promijeniti možda točno koliko je promijenilo i  njega". 

***

"Religija se mora služiti zakonom kako bi iz njega crpla snagu i nadzirala ljude koji joj trebaju kako bi preživjela. Ja ti pružam mogućnost reakcije, a tvoja će te reakcija osloboditi da ljubiš i služiš u svakoj situaciji i stoga će svaki trenutak biti drukčiji i čudesan. Budući da ja predstavljam tvoju sposobnost reakcije, ispunit ću te svojom prisutnošću. Ako ti jednostavno dam odgovornost, uopće nema potrebe da se nastanim u tebi. To postaje zadatak koji treba izvršiti, obveza koju treba ispuniti, nešto u čemu možeš podbaciti.

Poslužimo se primjerom prijateljstva kako bismo proučili kako uklanjanje životnog elementa iz imenice može dramatično promijeniti međuodnos. Mack, ako smo ti i ja prijatelji, onda u našem odnosu mi nešto iščekujemo. Kada se družimo ili kada provodimo vrijeme odvojeno, iščekujemo druženje, zajednički smijeh i razgovor. Iščekujući nešto, stvaramo kvalitetu koja se ne može točno opisati. To je nešto živo i dinamično i sve što proizlazi iz našeg druženja jedinstveni je dar koji nitko drugi ne dijeli s nama. No što se događa kada iščekujući pretvorimo u očekivanje - koje je ustanovljeno ili se prešutno podrazumijeva - što onda? Tada se u naš međuodnos odjednom uvukao zakon. Sada se ti moraš ponašati u skladu s mojim očekivanjima. Naše živo prijateljstvo veoma brzo vene i postaje mrtva stvar sa svojim pravilima i zahtjevima. Tu se više ne radi o meni i tebi, nego o tome što prijatelji trebaju raditi ili o dužnostima koje dobar prijatelj mora ispuniti."

"Napokon književno vrijedan i duhovno hrabar romaneskni susret čovjeka i Boga. “Koliba” siječe kroz književne i religijske klišeje otkrivajući nešto dojmljivo i prekrasno o vječnom plesu života i Boga. Ova se priča iščitava poput molitve - i to najvrednije molitve, ispunjene znojem i očudenjem, jasnoćom i udivljenjem. (Mike Morrell, Zoecarnate.com)

William Paul Young, autor međunarodno uspješnog romana "Koliba", uspješnice s prvog mjesta top liste New York Timesa, rođen je u Kanadi i odgojen u plemenu urođenika u planinskom dijelu bivše Nizozemske Nove Gvineje, gdje su mu roditelji bili misionari. Kao dijete i mladić pretrpio je veliki gubitak, a sada sa svojom obitelji na Sjeverozapadu Pacifika uživa u „svekolikoj milosti“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

Kolumna • 08.04.2013.

Besmrtnost je uvjetna

– Pretraži sve knjige –