Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nicholas Abercrombie, Stephen Hill, Bryan S. Turner

Rječnik sociologije

  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • Urednik: Jadranka Čačić-Kumpes i Josip Kumpes
  • Prijevod: Jadranka Čačić-Kumpes ... et al.
  • 12/2008.
  • 568 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532222784
  • Cijena: 38.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Rječnici sociologije trebali bi uspostaviti ravnotežu između uvijek novih intelektualnih rasprava unutar discipline koja se razvija, što s jedne strane zahtijeva uključivanje novih natuknica o suvremenim pitanjima koja se smatraju važnima i trajnima, a s druge uvažavanje važnosti klasične sociološke tradicije. Stoga ovaj rječnik nastoji pokazati svu raznolikost i složenost klasičnoga naslijeđa istodobno držeći korak s novim intelektualnim potrebama.

Autori su osobito imali na umu intelektualne zahtjeve studenata sociologije za sustavnim natuknicama o ključnim pojmovima, iscrpnom raspravom o glavnim teoretičarima i stručnim komentarom važnih društvenih promjena u industrijskome društvu. Rječnik je oblikovan s ciljem da bude informativan, argumentiran i poučan. Nastojalo ga se učiniti jednostavnim za uporabu pa zato pruža opširnu bibliografiju s područja suvremene i klasične sociologije, natuknice koje sustavno pokrivaju dane teme, pojmove i autore, te najnovije podatke iz više područja.

Natuknice tako ne sadržavaju samo stručne definicije (poput "standardne devijacije") nego i otvorene rasprave (primjerice o "djelovanju i strukturi"), tipove argumentacije ("organska analogija"), vodeće autore (poput Durkheima) i cijele škole (na primjer "pristup radnoga procesa"). Stoga se ovom knjigom može služiti kao vodičem kroz sociološke teme, a ne samo kako bi u njoj pronašli jednostavnu definiciju neke riječi.

Sustav unakrsnih uputnica omogućuje čitateljima istraživanje određenoga pitanja unutar skupine međusobno povezanih pojmova. Na kraju pojedine natuknice obično se nalazi popis drugih relevantnih natuknica za koje vjerujemo da mogu biti od pomoći. Primjerice, unutar pojma "patrijarhat" naći ćete uputnice u samome tekstu na natuknice s njime povezanih pojmova "roda" i "rada u kućanstvu". Ako bacite pogled na popis na kraju natuknice, naći ćete "feminizam", "matrijarhat", "način proizvodnje", "podjelu rada", "spolne uloge", "stereotipe", "žene i rad".

Osnovnoj građi rječnika priloženi su popisi uvrštenih natuknica na hrvatskome i engleskome jeziku, njih oko 1000, koji će olakšati snalaženje građom ovog rječnika, ali i biti korisni u raznovrsnim prijevodnim pitanjima, posebno s obzirom na činjenicu da je riječ o prvom rječniku sociologije na hrvatskome jeziku nakon višedesetljetne praznine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –