Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Vidojković

E baš vam hvala

  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • 11/2017.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789532228205
  • Cijena: 79.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Zamislite život u kojemu rutinski konzumirate izdašni ménage à trois, pa dođete u priliku – a svi o tome sanjarimo – da škicnete svoj pogreb i provjerite tko je stigao, a tko vas mrtvoga zaobišao, je li se plakalo koliko treba… Ili da upoznate svoje neznano i neželjeno dijete, ali dijete zaboga!, da vidite svoj razvitak u drugim okolnostima, općenito, da imate priliku naknadno popraviti koji izbor, osobni ili tuđi, i drugačije zaokrenuti povijesni meandar, kreirati povijest intervencijom kao multidimenzijski gerilac, kao Terminator, samo još bolje, kao heroj socijalističke revolucije!

Ako vas nešto od toga privlači, prestanite imaginirati i uzmite ovu knjigu u kojoj se ostvaruju hrabre želje i sanjarenja, satirično-akcijski SF "E baš vam hvala" Marka Vidojkovića, roman koji bi morao postati hit u više dimenzija i država.

Kruno Lokotar


Vidojkovićeva Yu-utopija naravno nije jedina moguća utopija. U povijesnom smislu točkom prekretnice najčešće se smatra ponuda nacionalnim elitama s početka devedesetih trenutačnim članstvom Jugoslavije u Europskoj zajednici, koju je Milošević prvi odbio, nespretno istrčavši pred ostalim nacionalnim vođama. Uz izdašnu pomoć gospodarska i politička kriza tada bi se, najvjerojatnije, smirila; rat bi bio izbjegnut; a Jugoslavija bi u nekom konfederalnom, demokratskom uređenju, i dalje predstavljala najnapredniju zemlju Istočne Europe.

Za razliku od tog raspleta s izvanrednim članstvom u EZ Vidojkovićeva utopija je nesvrstana, nedemokratska, unitaristička… i mora se reći, literarno atraktivnija; kinesko čudo na Balkanu ipak je literarno potentnije od dosadne europeizacije Jugoslavije. 

Dragan Jurak


U paralelnom univerzumu urnebesnog, zabavnog, a opet i sasvim ozbiljnog Vidojkovićevog romana, Jugoslavija se nikada nije raspala, svi smo bogati, zdravi i potentni samoupravljači i ide nam baš dobro, a kosmičkim kvarom uskrsli četnici i ustaše će na kraju, naravno, dobiti po nosu (uz izvesno žaljenja dostojno, ali neophodno “kršenje ljudskih prava”). Jer su negativci i negotivci koji dolaze iz paklenog sveta raspada i užasa – dakle, iz naše dronjave stvarnosti, iz najinferiornije verzije nas samih. 

Bogme, ako pronađem kapiju paralelnog sveta iz ove knjige, nećete me više videti ovde. 

Teofil Pančić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –