Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Vidojković

E baš vam hvala

  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • 11/2017.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789532228205
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zamislite život u kojemu rutinski konzumirate izdašni ménage à trois, pa dođete u priliku – a svi o tome sanjarimo – da škicnete svoj pogreb i provjerite tko je stigao, a tko vas mrtvoga zaobišao, je li se plakalo koliko treba… Ili da upoznate svoje neznano i neželjeno dijete, ali dijete zaboga!, da vidite svoj razvitak u drugim okolnostima, općenito, da imate priliku naknadno popraviti koji izbor, osobni ili tuđi, i drugačije zaokrenuti povijesni meandar, kreirati povijest intervencijom kao multidimenzijski gerilac, kao Terminator, samo još bolje, kao heroj socijalističke revolucije!

Ako vas nešto od toga privlači, prestanite imaginirati i uzmite ovu knjigu u kojoj se ostvaruju hrabre želje i sanjarenja, satirično-akcijski SF "E baš vam hvala" Marka Vidojkovića, roman koji bi morao postati hit u više dimenzija i država.

Kruno Lokotar


Vidojkovićeva Yu-utopija naravno nije jedina moguća utopija. U povijesnom smislu točkom prekretnice najčešće se smatra ponuda nacionalnim elitama s početka devedesetih trenutačnim članstvom Jugoslavije u Europskoj zajednici, koju je Milošević prvi odbio, nespretno istrčavši pred ostalim nacionalnim vođama. Uz izdašnu pomoć gospodarska i politička kriza tada bi se, najvjerojatnije, smirila; rat bi bio izbjegnut; a Jugoslavija bi u nekom konfederalnom, demokratskom uređenju, i dalje predstavljala najnapredniju zemlju Istočne Europe.

Za razliku od tog raspleta s izvanrednim članstvom u EZ Vidojkovićeva utopija je nesvrstana, nedemokratska, unitaristička… i mora se reći, literarno atraktivnija; kinesko čudo na Balkanu ipak je literarno potentnije od dosadne europeizacije Jugoslavije. 

Dragan Jurak


U paralelnom univerzumu urnebesnog, zabavnog, a opet i sasvim ozbiljnog Vidojkovićevog romana, Jugoslavija se nikada nije raspala, svi smo bogati, zdravi i potentni samoupravljači i ide nam baš dobro, a kosmičkim kvarom uskrsli četnici i ustaše će na kraju, naravno, dobiti po nosu (uz izvesno žaljenja dostojno, ali neophodno “kršenje ljudskih prava”). Jer su negativci i negotivci koji dolaze iz paklenog sveta raspada i užasa – dakle, iz naše dronjave stvarnosti, iz najinferiornije verzije nas samih. 

Bogme, ako pronađem kapiju paralelnog sveta iz ove knjige, nećete me više videti ovde. 

Teofil Pančić

Marko Vidojković (Beograd, 1975.) po obrazovanju je pravnik. Objavio je romane "Ples sitnih demona" (2001.), "Đavo je moj drug" (2002.), "Pikavci na plaži" (2003.), "Kandže" (2004.), "Sve crvenkape su iste" (2006.), "Hoću da mi se nešto lepo desi odmah" (2009.), "Kandže 2: Diler i smrt" (2012.), "Urednik" (2014.) i "E baš vam hvala" (2017.), kao i zbirke priča "Bog ti pomogo" (2007.) i "Priče s dijagnozom" (2015.).

Za roman "Sve crvenkape" su iste dobio je Vitalovu nagradu za najbolju knjigu objavljenu u 2006., a "Kandže" su osvojile nagrade Kočićevo pero i Zlatni bestseler. Djela su mu prevedena na njemački, engleski, bugarski, slovenski, makedonski, poljski, mađarski i češki, a objavljivana su i u Hrvatskoj.

S Miljenkom Jergovićem bio je 2010. protagonist dugometražnog dokumentarnog filma "Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest", a iste godine njegov je prvi roman "Ples sitnih demona" bio adaptiran u kazališnu predstavu, koja je s velikim uspjehom igrana u beogradskom kazalištu Dadov. Vidojković je bio urednik u magazinima Maxim i Playboy te u beogradskoj kancelariji zagrebačkog izdavača knjiga Profil.

Svirao je i pjevao u bendovima The Goblins, Toxic Noise Team, On the Run, Snowdrop i Strap On. Trenutačno je gitarist i prateći vokal u bendu Crveni vetar. Bio je voditelj TV emisije 390 stepeni na Alternativnoj televiziji Banja Luka, 400 stepeni na Televiziji Naša, a trenutačno je zajedno s Nenadom Kulačinom voditelj političkog špageti-isterna Dobar loš zao na Televiziji NOVA S.

Od prosinca 2017. redovni je kolumnist banjalučkog portala Buka. Aktivist je i borac za ljudska prava.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –