Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Vidojković

Đubre

  • Nakladnik: Fraktura
  • 03/2021.
  • 188 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533583112
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ljeto je 2018. Dragiša, (super)antijunak u kojem su svi smrtni grijesi dovedeni do krajnosti, bavi se svojim redovnim poslovima: drži u šaci cijeli politički, mafijaški i državni vrh, upravlja (anti)sistemom iz sjene te svim mogućim poslovima u crnoj zoni – reketira svakog tko kršeći zakon zgrće pare, od zamjenika gradonačelnika i urednika režimskih tabloida do Roma koji rukovode prosjačkim i džeparoškim bandama. Prljavim novcem gradi zgrade po čitavom gradu, a ako se netko slučajno ili namjerno otrgne kontroli, Dragiša ga istog trena surovo kažnjava. I sve je tako uobičajeno, kao i uvijek, dok se iz divljeg deponija ne krene širiti superkuga, smrtonosna bakterija otporna na antibiotike. Iz beogradskog đubreta u cijeli svijet...

"Đubre" Marka Vidojkovića je distopija u ‘‘realnom vremenu’’, roman u kojem svatko dobiva ono što zaslužuje. Vidojković sočnim ‘‘uličarskim’’ jezikom skreće pažnju na vrlo prozaičnu istinu: svaka zemlja ima svoje đubre. Svaka zemlja ima svog Dragišu. Vrijeme je za apokalipsu.


Iako roman neverovatne žanrovske raznolikosti, Đubre bismo, bez ikakvih ograda, mogli uvrstiti i u odjeljak angažirane književnosti, i to pozivajući se na famoznu Krležinu ‘kutiju olovnih slova’ kao posljednju liniju odbrane ljudskog dostojanstva.
Josip Mlakić

Dragiša – glavni lik "Đubreta" – istinski je vladar Srbije i možda najodvratniji lik u novijoj povijesti planete Zemlje. Filmovi strave i užasa pored njega su opuštajuće romantične komedije. Ja da sam predsjednik Srbije i da živimo u romanu Farenhajt 451, prvo bih spalio "Đubre".
Predrag Ličina

... kako odmiču stranice, tako se podiže i egzistencijalna jeza, dostižući pred kraj najviša arhetipska pitanja. S tim što to ovde nije uobičajena borba dobra i zla. Ovde je u pitanju nešto strašnije: borba zla i još goreg.
Jelena Lengold

Čudna je ovo knjiga. Smak je svijeta, a vi se smijete. Glavni junak je pokvaren, a vi se zaljubite u njega. Neodoljivo duhovito, nemilosrdno cinično, hrabro i muževno. Marko Vidojković najveći je frajer naše književnosti.
Ante Tomić

Da li mračni i nemoralni tipovi mogu biti literarni junaci? Mogu. Da li posrnuli svet, osuđen na smrt raspadanjem, može biti milje neke priče? Može. Da li prostor bez trunke ljudskog može predstavljati stvarnost u kojoj živimo? Može. Da li psovke i nakazni kolokvijalni izrazi mogu delovati poetski? Mogu. (...) Međutim, zanimljivo je da autor ovim surovim sredstvima u stvari priziva – ljubav. Vidojković sve vreme suptilno daje do znanja kako je u svetu bez bliskosti zapravo nemoguće živeti. (...) Zastrašujuće i privlačno u isto vreme, to je utisak koji ostavlja "Đubre".
Goran Marković

Marko Vidojković (Beograd, 1975.) po obrazovanju je pravnik. Objavio je romane "Ples sitnih demona" (2001.), "Đavo je moj drug" (2002.), "Pikavci na plaži" (2003.), "Kandže" (2004.), "Sve crvenkape su iste" (2006.), "Hoću da mi se nešto lepo desi odmah" (2009.), "Kandže 2: Diler i smrt" (2012.), "Urednik" (2014.) i "E baš vam hvala" (2017.), kao i zbirke priča "Bog ti pomogo" (2007.) i "Priče s dijagnozom" (2015.).

Za roman "Sve crvenkape" su iste dobio je Vitalovu nagradu za najbolju knjigu objavljenu u 2006., a "Kandže" su osvojile nagrade Kočićevo pero i Zlatni bestseler. Djela su mu prevedena na njemački, engleski, bugarski, slovenski, makedonski, poljski, mađarski i češki, a objavljivana su i u Hrvatskoj.

S Miljenkom Jergovićem bio je 2010. protagonist dugometražnog dokumentarnog filma "Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest", a iste godine njegov je prvi roman "Ples sitnih demona" bio adaptiran u kazališnu predstavu, koja je s velikim uspjehom igrana u beogradskom kazalištu Dadov. Vidojković je bio urednik u magazinima Maxim i Playboy te u beogradskoj kancelariji zagrebačkog izdavača knjiga Profil.

Svirao je i pjevao u bendovima The Goblins, Toxic Noise Team, On the Run, Snowdrop i Strap On. Trenutačno je gitarist i prateći vokal u bendu Crveni vetar. Bio je voditelj TV emisije 390 stepeni na Alternativnoj televiziji Banja Luka, 400 stepeni na Televiziji Naša, a trenutačno je zajedno s Nenadom Kulačinom voditelj političkog špageti-isterna Dobar loš zao na Televiziji NOVA S.

Od prosinca 2017. redovni je kolumnist banjalučkog portala Buka. Aktivist je i borac za ljudska prava.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –