Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Vidojković

Kandže

  • Nakladnik: Profil
  • 05/2007.
  • 291 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531205467
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Radnja ove moderne bajke smještena je u Beograd, u vrijeme građanskih demonstracija 1996.-97. Bezimeni junak «Kandža» je student treće godine prava, s cijelom hrpom intmnih problema, koji svim srcem sudjeluje u demonstracija protiv Miloševićeve izborne krađe. Izgladnio, odrpan i iznevjeren od ostatka svijeta, on svakodnevno ide na demonstracije i bezglavo ulijeće u najopasnije situacije pomiren s besmislom života. Sve će se promijeniti kad se zaljubi u Nadu, «mašinu za tucanje» koja ima odsječene trepavice i vidi budućnost...

Roman «Kandže» na nov način govore o studentskim demonstracijama devedesetih razobličujući ih do kraja, i bezobzirno promovirajući princip revolucionarne pravde i pravilo da je u politici i ljubavi sve dozvoljeno.

Marko Vidojković rođen je 1. kolovoza 1975. Završio je Pravni fakultet u Beogradu. Počeo je pisati 1998. godine te je do sada napisao pet romana («Ples sitnih demona», «Ðavo je moj drug», «Pikavci na plaži», «Kandže» i «Sve crvenkape su iste») i mnoštvo priča koje objavljuje u časopisima: Književni magazin, Poluostrvo, Hiperboreja, Treći trg, Plejboj, Zbilja i Duga, kao i u knjigama Projekat Bukovski, Podgoričke noći i Na trećem trgu.

Za «Kandže» je dobio nagrade Zlatni bestseler i Petar Kočić, a knjiga je bila najprodavaniji srpski roman u 2005. i druga najčitanija knjiga u srpskim knjižnicama iste godine te je već izašlo pet izdanja s ukupno petnast tisuća tiskanih primjeraka. «Ples sitnih demona» preveden je na engleski (Narodna knjiga, 2004.) i njemački (Horlemann Verlag, 2005.), a «Kandže» su prevedene na slovenski (Tuma, 2005.). Do kraja godine «Kandže» bi trebale biti objavljene u Slovačkoj. Radi kao urednik Playboya u Beogradu. Od 1995. pjeva u bendu On the Run.

Marko Vidojković (Beograd, 1975.) po obrazovanju je pravnik. Objavio je romane "Ples sitnih demona" (2001.), "Đavo je moj drug" (2002.), "Pikavci na plaži" (2003.), "Kandže" (2004.), "Sve crvenkape su iste" (2006.), "Hoću da mi se nešto lepo desi odmah" (2009.), "Kandže 2: Diler i smrt" (2012.), "Urednik" (2014.) i "E baš vam hvala" (2017.), kao i zbirke priča "Bog ti pomogo" (2007.) i "Priče s dijagnozom" (2015.).

Za roman "Sve crvenkape" su iste dobio je Vitalovu nagradu za najbolju knjigu objavljenu u 2006., a "Kandže" su osvojile nagrade Kočićevo pero i Zlatni bestseler. Djela su mu prevedena na njemački, engleski, bugarski, slovenski, makedonski, poljski, mađarski i češki, a objavljivana su i u Hrvatskoj.

S Miljenkom Jergovićem bio je 2010. protagonist dugometražnog dokumentarnog filma "Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest", a iste godine njegov je prvi roman "Ples sitnih demona" bio adaptiran u kazališnu predstavu, koja je s velikim uspjehom igrana u beogradskom kazalištu Dadov. Vidojković je bio urednik u magazinima Maxim i Playboy te u beogradskoj kancelariji zagrebačkog izdavača knjiga Profil.

Svirao je i pjevao u bendovima The Goblins, Toxic Noise Team, On the Run, Snowdrop i Strap On. Trenutačno je gitarist i prateći vokal u bendu Crveni vetar. Bio je voditelj TV emisije 390 stepeni na Alternativnoj televiziji Banja Luka, 400 stepeni na Televiziji Naša, a trenutačno je zajedno s Nenadom Kulačinom voditelj političkog špageti-isterna Dobar loš zao na Televiziji NOVA S.

Od prosinca 2017. redovni je kolumnist banjalučkog portala Buka. Aktivist je i borac za ljudska prava.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –