Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Franko Dota

Zaraćeno poraće : Konfliktni i konkurentski narativi o stradanju i iseljavanju Talijana Istre

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 05/2010.
  • 149 str., meki uvez
  • ISBN 9789536979745
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon Drugoga svjetskog rata došlo je do formiranja dvaju različitih, u velikoj mjeri sukobljenih historijskih narativa, jednog u Italiji, a drugog u tadašnjoj Jugoslaviji, o pitanjima vezanima uz istarski ustanički rujan 1943. godine, priključenje Rijeke, Istre i Slovenskog primorja Jugoslaviji te sudbinu Talijana na tim prostorima.

U Hrvatskoj i Sloveniji postala su to mjesta sjećanja na otpor fašizmu, povratak matici zemlji i kraj ugnjetavanja, dok su s talijanske strane ista zbivanja postala mjesto pamćenja na nepravedni mir i progon Talijana.

U historiografijama susjednih zemalja tim se događajima pristupalo na različiti način. U Italiji su se državne vlasti vodile odnosima snaga u kojima je Jugoslavija zauzimala posebno mjesto u hladnoratovskom bipolarnom svijetu. Interes za pitanje „ezula" i „fojbi" nalazio se u fokusu interesa određenih skupina na sjeveroistoku zemlje, uglavnom vezanih uz iseljene Talijane. Prevladavao je viktimizirajući diskurs.

S druge strane, u Jugoslaviji je „oslobođenje Rijeke i Istre" zauzimala mjesto te dobivalo institucionalnu podršku i veliku važnost. Ipak, narativ se ograničavao na shematizirane prikaze antifašističke borbe, a pitanje stradanja osoba talijanske nacionalnosti postalo je tabu-tema.

Ova knjiga iznimno je zanimljiva studija u kojoj se analizira dinamika razvoja hrvatskog historijskog narativa i javnog diskursa naspram talijanskog u njihovu međuodnosu od vremena neposredno nakon ratnih i poratnih zbivanja sve do suvremenih radova. Analizira se produkcija profesionalne historiografije te parahistoriografska literatura i njihov utjecaj na javnost.

***

Franko Dota (1977) doktorand je moderne i suvremene povijesti na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na tom je fakultetu 2003. diplomirao povijest i talijanski jezik i književnost. Radio je kao novinar u više redakcija u Hrvatskoj. Preveo je dvije knjige u izdanju Srednje Europe i nekoliko stručnih članaka, također povijesne tematike. Stalni je dopisnik talijanske novinske agencije ANSA iz Hrvatske i Slovenije. Sudjelovao je na više znanstvenih skupova i objavio nekoliko radova u stručnim časopisima.

Bavi se poviješću jadranskog prostora, napose jugoslavensko-talijanskim odnosima u 20. stoljeću, problematikom ratnog i poratnog razdoblja u Istri i Rijeci te razgraničenjem nakon Drugog svjetskog rata. Posljednjih godina u posebnom su mu fokusu povijest historiografije, teorija historije i historija seksualnosti s naglaskom na LGBT historiju i "queer" teoriju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –