Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marc Auge

Pohvala biciklu

  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • Prijevod: Nataša Medved
  • 06/2010.
  • 70 str., meki uvez
  • ISBN 9789532222739
  • Cijena: 49.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Francuski antropolog Marc Auge vodi čitatelja kroza sve faze osobnog i urbanističkog odnosa prema biciklu i pokazuje kako nas se većina biciklističkih tema tiče bez obzira na to kojim se prometalom najradije služimo. Bicikl je zapravo sjajna metafora za više ili manje prijateljsko lice mjesta u kojem živimo, osobito ako je riječ o gradu - jer i Grad je, naravno, metafora.

Bicikl nepogrešivo pokazuje kakvog su mentalnog sklopa ljudi koji upravljaju gradom i našom svakodnevicom: grad, velik ili malen, u kojem se biciklisti osjećaju dobro, sretno je mjesto za sve svoje velike i male građane. Grad bez gužve i grča, grad bez stresa i prljavštine, tolerantni grad s mnogo prijateljskih susreta, s mnogo prijateljskih prizora i vidika... utopija koja je u rukama (i pod pedalama) nas biciklista-birača!

"Strpljiv i vjeran, bicikl je drugo lice onoga kome pripada; ne želimo se rastati od njega što god bilo, veza koju imamo s njim podsjeća pomalo na vezu koju Aristofan navodi u Platonovoj Gozbi; pravi biciklist potpun je samo kada pronađe izgubljenu polovicu svog prvotnog bića, on je jedno s njom. Veza koja spaja biciklista i njegov bicikl ljubavna je veza i, doslovno, veza puna zahvalnosti koju vrijeme ne uništava, već produbljuje, po potrebi u obliku sjećanja i nostalgije kada ih život razdvoji."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Povijest bicikla –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –