Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rade Kalanj

Ideologija, utopija, moć

  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • 11/2010.
  • 335 str., meki uvez
  • ISBN 9789532223644
  • Cijena: 160.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga je nastala iz autorova nastojanja da se iznova teorijski propitaju tri značajna pojma društvenih i humanističkih znanosti: ideologija, utopija, moć. Polazi se, međutim, od pretpostavke da su ti pojmovi istodobno značajan dio običnog, svakodnevnog, neteorijskog jezika koji im pristupa kao općepoznatim, dovoljno uvriježenim pa, prema tome, i više-manje jasnim izrazima o čijem je smislu nepotrebno raspravljati.

No upravo ta zdravorazumska pretpostavka, koja vrlo često navodi na površno i pogrešno, zapravo kratkovidno rasuđivanje, zahtijeva da se fenomeni i pojmovi ideologije, utopije i moći stave u kontekst stalnih društvenih promjena, da se ispita kako se i oni sami mijenjaju u sklopu tih promjena i kako njihovi konkretni oblici utječu na društveno kretanje, društvene odnose i sukobe, kao i na oblikovanje tipičnih svjetonazorskih i simboličkih imaginarija društvenih aktera, skupina pa i društava u cjelini.

Ideologija, utopija i moć nisu samo pasivni epifenomeni društva nego i konstituirajuće snage koje na različite načine tvore realnu društvenost i predodžbe o toj društvenosti, koje su sociološki također realne čak i onda kada su posve iluzorne. Govoreći jezikom M. Foucaulta, G. Agambena, A. Negrija i M. Hardta, njihova je uloga u društvenom životu konstituirana i konstituirajuća. Prema tome, u ovoj se knjizi zastupa stajalište da društveno-realno značenje triju tematiziranih pojmova opovrgava teze o njihovu "kraju", "smrti" ili "definitivnoj" iscrpljenosti. Oni i danas, usprkos svim svojim mijenama, tvore ne samo zanimljivo nego i nezaobilazno područje sociološkog i društveno-teorijskog mišljenja općenito. Moguće je zamisliti društvo bez ideologije, utopije i moći, ali u zbilji ta zamisao nije drugo do puka apstrakcija.


***

Rade Kalanj redovni je profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Do sada je objavio nekoliko knjiga, primjerice: "Revolucija i svakidašnjica. Ogled o sociološkoj misli Henrija Lefebvrea", "Modernost i napredak", "Ideje i djelovanje. Ogledi o kulturnim promjenama i razvoju", "Globalizacija i postmodernost", "Suvremenost klasične sociologije", "Modernizacija i identitet". 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –