Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Branko Turčić

Gazde i gazdarice : Ruža vjetrova 2

  • Nakladnik: Otokar Keršovani
  • 08/2010.
  • 192 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531531245
  • Cijena: 100.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Dugogodišnji novinar, pisac i esejist, rođen 1934. (Čižići, otok Krk), ušao je u hrvatsku književnost romanom "Živi, mrtvi i pomorci"("Otokar Keršovani", 1979.) svojevrsnim međašnim kamenom pomorskog romana kao zasebnog literarnog žanra.

Slijedili su romani "Pomorci lete duboko" (1982.), "Na putu do sebe" (1986.) i "Ruža vjetrova" (1990.). Pišući o njegovim romanima jedan je kritičar zapisao da je Branko Turčić jedini Krčanin, od Bašćanske ploče do danas, koji je objavio četiri romana i o kojima su govorila znamenita imena našega vremena.

Osim romana napisao je scenarije za tri Tv filma s naslovom "Pomorci", nekoliko radio pripovjedaka i tri monografije. Osebujnost Turčićevog djelovanja je pisanje na arhaičnom obliku čakavskog narječja - čokavici kojom je počeo pisati u Krčkim novinama te u Krčkom kalendaru i drugim povremenim krčkim izdanjima. Kruna toga rada je knjiga pisana na čokavici i knjiga o samoj čokavici: "Sedmoškojani, prvi čokavski rječnik" (2002.) - po ocjeni kritike iznimno značajan događaj u kulturološkom literarnom i osobito lingvističkom smislu.

 
Roman "Gazde i gazdarice", nekovrsni nastavak "Ruže vjetrova", prikazuje autorovo rano odrastanje s odmakom od 60 godina kroz prizmu hrvatske zbilje u posljednjih 20 godina. Pored naglašeno političkih i ideoloških prilika, prikazan je strah nesigurnost golobradog otočkog   mladića u velikom gradu snalaženje u nesklonom vremenu poslije rezolucije Informbiroa česte promjene mjesta stanovanja (čak dvadeset adresa) nezaboravna iskustva s pohotnim gazdaricama.

Radnja se odvija uglavnom u Rijeci, a uz živopisne likove i sjajne dijaloge ovo je i oda Rijeci, gradu u kojem je i autor bacio sidro života svog. Uz standardni književni jezik autor koristi fijumanski izričaj dobrinjsku čokavicu, pa je doista riječ o pravom domaćem primorskom i riječkom štivu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –