Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kaja Ocvirek Krušić

Društveni kontekst teorije evolucije

  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • 11/2010.
  • 92 str., meki uvez
  • ISBN 9789532223637
  • Cijena: 59.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Različiti pristupi evoluciji i teorijska razilaženja u interpretiranju teorija evolucije ukazuju da se teorije mijenjaju tijekom vremena, da su aktualne ili odgovarajuće društvenom kontekstu te da se s promjenama aktualnosti njihovih pojedinih varijanti može pratiti i razvoj samog društvenog konteksta. Fokusirajući se na problem aktualnosti pojedinih dijelova teorije evolucije i njihovih varijanti Kaja Ocvirek-Krušić ukazala je na socijalnu dimenziju "evolucijskog znanja" opisujući kako povijest i suvremenost tako i perspektive socijalnih razilaženja u teorijskom razumijevanju evolucijskih tema od selekcije vrsta i eugenike do genetičkog inženjeringa.

Vjekoslav Afrić

 
Djelo je pisano znalački i što se tiče informiranosti o teoriji evolucije i poznavanja sociologije znanja. Odlikuje se također jasnoćom i pitkošću izlaganja, a iznad svega nenametljivom protuargumentacijom. Iako se ne slaže s nizom polazišta teorije evolucije, kao ni apsolutiziranjem znanstvenog pristupa, autorica oprezno nudi mogućnosti drukčijih objašnjenja evolucijskih procesa, prije svega onih u ljudskom društvu, pri čemu zazire od svakog opskurantizma.

Vjeran Katunarić

 
***

Kaja Ocvirek-Krušić (Zagreb, 1980) sociologinja  je i aktivistica. Sudjelovala je u mnoštvu projekata u kojima se susreću realpolitika, zeleni aktivizam i prava žena unutar organizacija Heinrich Böll Stiftung, Ženska infoteka, GONG, Zelena akcija i drugih. Uredila je knjigu "Klasne razlike u feminizmu" / Class Differences in Feminism (Ženska infoteka, Zagreb 2007).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –