Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Marulić

Upućivanje u čestit život po primjerima svetaca

  • Nakladnik: Nakladni zavod Globus
  • Prijevod: Branimir Glavičić
  • 11/2010.
  • XXVI, 614 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531672115
  • Cijena: 350.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Marko Marulić - otac hrvatske književnosti, značajni europski filozofski mislilac, široko obrazovani humanist, ljubitelj antike, biblicist, vrstan poznavalac kršćanske tradicije i literature, moralist i teološki pisac, latinski i hrvatski pjesnik, književni prevodilac - proslavio se širom Europe brojnim izdanjima svojih djela a njegovo ime od 17.stoljeća nalazimo zabilježeno u najglasovitijim leksikonima i enciklopedijama.

Stvarajući na razmeđi epoha, imao je priliku da naslijedi tradicionalne duhovne vrijednosti srednjega vijeka, ali i da doživi njihovo razgrađivanje, te da bude jedan od onih koji će postaviti temelje novog doba.

Ovo njegovo djelo od nemjerljive je kulturno povijesne važnosti, i njime je stekao europsku (a to je za ono vrijeme značilo svjetsku) slavu. "De institutione bene vivendi" objavljeno je prvi put u Mlecima, to je djelo do kraja 17.stoljeća izdano devetnaest puta na izvornom, latinskom jeziku i dvadeset i dva puta u prijevodima na talijanski, njemački, francuski, portugalski i češki. Postalo je tako prvi bestseler jednoga našega pisca.


Ovo novom i prošireno izdanje donosi u svakoj knjizi i poglavlja na latinskom izvorniku, priređena prema antwerpenskom izdanju (jednom od najboljih izdanja 16. stoljeća)iz 1593. godine. Na temelju tog izdanja izrađen je i prijevod cjelokupnog teksta.

Akademik Branimir Glavičić djelo je popratio kazalima i iscrpnim bilješkama, navodeći u njima, uz objašnjenja pojedinih mjesta u tekstu, mnogobrojne Marulićeve uzore i citate. Bilješke, preglednosti radi, donose se na kraju svakog poglavlja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –