Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ružica Orešković

Tužim državu bilo koju na planeti

  • Nakladnik: Jutro poezije
  • 04/2011.
  • 196 str., tvrdi uvez
  • ISBN
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Od mnogih hrvatskih pjesnika Ružica Orešković (rođena 1933. u Perastu, a umrla 1993. u Zagrebu) naslijedila je ne samo čežnju ka slobodi pjevanja i življenja, nego i svojevrsnu boemsku društvenost koja joj je priskrbila mnoštvo prijatelja i poklonika. Među osnivačima je legendarne tribine Jutro poezije, a dugo vremena je i domaćica ili voditeljica poetskih okupljanja, tako da su generacije pjesnika upravo tu doživjeli pravo otkriće vlastitog izbora.

Ružica Orešković objavila je knjigu pjesama "Krila ulice" 1963. godine, a potom se nižu "Podivljali golubovi" (1968.), "Proročanstvo trava" (1976.), "Vežem dušu konopcem" (1983.), a članica Društva hrvatskih književnika postaje 1984. godine. Pjesma Ružice Orešković gotovo uvijek nastoji dosegnuti i spojiti u svojevrsni zagrljaj "ljudsku dušu" i "nebo", "hram i vino", gdje je pjesnikinja ne samo uslužna domaćica, nego i sama ne razlikuje nebo od čovjeka, ali isto tako pjesnikinja moli da izmisli gospod osmi dan kako bi mogla dohvatiti vlastitu ljubav koja joj izmiče, dok se robijašu snova skinu okovi i ne dostigne čak i željenu "nijemost" kojom bi se dokazala vrijednom ljubavi! 

Iako se čitatelju može učiniti kako je glavna tema pjesništva Ružice Orešković  svojevrsna uskraćenost, ne samo u ljubavi koja je tako varljiva da joj je to „prešlo u prirodu", nego i uskrata vitalnih ljudskih potreba,  kao pjesnikinja ona svoju uskraćenost čini javnom, ali i "obvezom" prema vlastitu životu, koji nastoji živjeti s prijateljima i u okruženju koje prepoznaje kao svojevrsni zajednički "emocionalni dom".

Pjesnikinja ironično ali i dobrodušno objedinjuje ono što čini čovjekov svijet: pjesmu i istinu, upravo ono po čemu je Ružica Orešković nesumnjivo zaslužila biti dio hrvatske poetske memorije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –