Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Roklicer

Pivo ne ostavlja mrlje od kave

  • Nakladnik: Jutro poezije
  • 10/2009.
  • 104 str., meki uvez
  • ISBN 9789537711030
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roklicer stvara i mistificira lik neprilagođenoga gradskog pjesnika, intelektualca bez ideala koji se od potpune rezignacije brani alkoholom i poezijom, koji tu rizignaciju posreduje humorističkim kodom, omogućujući i sebi i drugima prividno neobveznu tematizaciju svojih uvida i svoga iskustva.

U portretiranju tog protagonista autor poseže za uvriježenim motivskotematskim evidencijama. Budući da sâm pred nama ispisuje afektirani dnevnik, njegov karakter možemo dohvaćati polazeći od ponuđenih storija o životu, braku, obvezama, seksu, prostitutkama, razgovora o ženama, bolestima, poeziji, asocijacija na Jesenjina, dan žena u Tadžikistanu, samoubojstvo i sl. Roklicerov lirski protagonist, dakle, neprestano tematizira i kao rijetku biljku zalijeva svoju neprilagođenost. On ritualno odbija sudjelovati u svakom obliku dnevne rutine.

Međutim, pritom ga se ne bi moglo prispodobiti liku revolucionara nego običnoga čovjeka koji neizbježno dospijeva u paradoksalan položaj...

Iz recenzije Krešimira Bagića

Robert Roklicer (vukovar, 1970) malo o sebi zna, ali ga dobrohotni ljudi podsjećaju da je objavio pet knjiga pjesama: "Underground", "O čemu pričaš", „Pivo ne ostavlja mrlje od kave“, „Tamo gdje si ti, nema paukova“ i „Bez detalja, molim“, dvije knjige kratkih priča: "Oprosti, a i ne moraš" i "Kako se ubiti", te roman „Žene, luđaci i malo dobrih pedera“. Zastupljen je u desetak antologija, panorama i zbornika u zemlji i inozemstvu. Član je društva Hrvatskih književnika, Matice hrvatske i Jutra poezije. Glavni je urednik biblioteke „Lude gljive“.

Za svoj književni rad dobio je nagradu Matica hrvatska – ogranak Osijek 2010. (za neobjavljeni prozni rukopis - roman), nagradu Brod knjižara za 2010. I treću nagradu Frana Galovića za kratku priču 2010.


Internet stranica:
Jutro poezije

Više o autoru:
Priča: Dobitni sistem
Priča: Ananđeo
Priča: Sizifov posao
Razgovor: Novi list

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –