Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Žarko Jovanovski

La Embriaguesa

  • Nakladnik: Jutro poezije
  • 01/2021.
  • 76 str., meki uvez
  • ISBN : 9789534910627
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"La Embriaguesa" jedanaesta je zbirka poezije hrvatskog pjesnika i multimedijalnog umjetnika Žarka Jovanovskog. Nakon "Antologije Jutra poezije" i posthumno objavljene zbirke Danijela Župančića, ovo je treća knjiga u svježe pokrenutoj Biblioteci Jutra poezije, najstarije hrvatske pjesničke tribine. Laganim, prepoznatljivim stilom svojevrsne punk-poezije Žarko Jovanovski nastavlja stvarati i u "La Embriaguesi" („intoksikacija“ ili „pijanstvo“ na katalonskom). Autorov lirsko-poetski obračun s društvom koje ga okružuje te obilježuje se produbljuje te još više intimizira. On britkim stihovima ne štedi nikoga pa ni samog sebe. Autoironijska nota prisutna u njegovim tekstovima nalazi svoj vrhunac u pogovoru knjige koji potpisuje prof. dr. Šžigor Bogdanjski, izvjesni pjesnikov alter-ego. Bogdanjski knjigu završava ne baš laskavim, komičnim, gotovo grotesknim tekstom o pjesnikovu uratku. 

"Vulgarizmi kojima nas Jovanovski neprestano obasipa prisutni su i u pjesmi Pisoar gdje se naš vrlo pjesnik hvali kako je 'popišao stihove', a vrhunac neukusa nastupa u pjesmi skroz idiotskog naziva ▲▲▲ gdje ovaj netalentirani stihoklepac traži od svojih kolega da se ne ubijaju. No ako ste uložili nadljudski trud i došli do te pjesme koja se nalazi na samom kraju zbirke, vrlo je vjerojatno da ćete dobiti želju samom sebi oduzeti život ili bar poželjeti Jovanovskom da se ubije kako bi konačno prestao pisati bedastoće."

Iz pogovora prof. dr. sc. Šžigora Bogdanjskog

Žarko Jovanovski (Zagreb, 1966.) diplomirao je umjetničku grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1994. godine dobitnik je specijalne nagrade Republike Hrvatske za prijedlog spomenika Draženu Petroviću. 1995./1996. boravi u Njemačkoj kao gost njemačke zaklade DAAD na Umjetničkoj akademiji (Kunstakademie) u Düsseldorfu u klasi profesora Tonyja Cragga. Dosad je objavio roman, jedanaest knjiga poezije, zbirku kratkih pripovijesti „Priče o Lenjinu i Staljinu“ te strip „Mrakci“, s kojim je gostovao na Beogradskom sajmu stripa 2017. godine. Dobitnik je nagrade za najbolju erotsku pjesmu na međunarodnom natječaju u Mariboru 2016. godine, a iste godina dobiva i nagradu Hrvatskog književnog društva za najbolju zbirku pjesama izvan okrilja HKD-a (za zbirku poezije Jebite se svi!). 

Njegove pjesme prevođene su na engleski i ukrajinski, a uvršten je i u antologiju suvremene hrvatske poezije „Hrvatski pjesnički huligani“, objavljenu u Kijevu 2018. godine. Jedan je od pionira slam poezije u Hrvatskoj i glavni junak dokumentarnog filma Neuspješan skroz, koji je bio u konkurenciji za najbolji dokumentarni film na ZagrebDOX-u 2017. godine. 2020. godine dobiva VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman za tekst „Pizzeria Europa“. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –