Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Roklicer

Sve što sam imao reći o ljubavi

  • Nakladnik: Društvo hrvatskih književnika
  • 12/2018.
  • 90 str., meki uvez
  • ISBN 9789532782837
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Objavljena je nova, nažalost i posljednja Roklicerova knjiga pjesama koja pronalazi svoju napetost između početnoga (jezičnoga, ludičkoga) uzvika, poriva za govorom, igrom, ali se istodobno situira i smješta u prostor svakodnevnoga. Razmjena je to između govora, dakle, onoga što nas neposredno okružuje, troši i obespravljuje i jezika kao prostora moći koji institucionalizira naše želje, žudnje, snove. Riječ je o potrebi da se prašini i prolaznosti vlastitog života dadne na pravu i snazi, da se preko pjesničkog teksta stekne pravo glasa.

Pjesništvo je, naizgled paradoksalno, u takvom rasporedu figura ulaznica za bolji život. Ambicioznost autorskoga (spisateljskog) projekta je u prisutnosti u realijama političkog i društvenog svijeta, u potrebi da se intervenira, da se nedvosmislenom gestom objave, objavljivanja, vrednuje ono što se događa, što se vidi, što narušava ravnotežu i kronologiju. Od subjekta zaigranog vlastitim jezikom i vizijama do subjekta zapitanog i zagledanog u životni ritam otkrivanja i pokušaja da se riješi životni nemir. Misao na vječnost, vrijeme u dolasku i odlasku, stihovi zarobljeni i otpušteni da traju i svjedoče o autorovoj prisutnosti u nestalnom svijetu. (I. Matičević, urednik)

Robert Roklicer (vukovar, 1970) malo o sebi zna, ali ga dobrohotni ljudi podsjećaju da je objavio pet knjiga pjesama: "Underground", "O čemu pričaš", „Pivo ne ostavlja mrlje od kave“, „Tamo gdje si ti, nema paukova“ i „Bez detalja, molim“, dvije knjige kratkih priča: "Oprosti, a i ne moraš" i "Kako se ubiti", te roman „Žene, luđaci i malo dobrih pedera“. Zastupljen je u desetak antologija, panorama i zbornika u zemlji i inozemstvu. Član je društva Hrvatskih književnika, Matice hrvatske i Jutra poezije. Glavni je urednik biblioteke „Lude gljive“.

Za svoj književni rad dobio je nagradu Matica hrvatska – ogranak Osijek 2010. (za neobjavljeni prozni rukopis - roman), nagradu Brod knjižara za 2010. I treću nagradu Frana Galovića za kratku priču 2010.


Internet stranica:
Jutro poezije

Više o autoru:
Priča: Dobitni sistem
Priča: Ananđeo
Priča: Sizifov posao
Razgovor: Novi list

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –