Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jure Kaštelan

Sklad i urlik

  • Nakladnik: Društvo hrvatskih književnika
  • Urednik: Ivica Matičević
  • 04/2019.
  • 267 str., meki uvez
  • ISBN 9789532782882
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Sklad i urlik" izbor je poezije Jure Kaštelana (priredio: Tomislav Brlek) u povodu njegove 100. obljetnice rođenja. Kao jednoga od najvažnijih hrvatskih poslijeratnih modernističkih pjesnika ovo je prigoda da se kritički osvrne na njegov opus i utjecaje koje je izvršio na tijek poetskog kretanja u drugoj polovici 20. stoljeća.

Kaštelanova poezija jednako je zanimljiva po svojim tematski, formativnim i izražajnim, pače stilskim osobinama. On rabi iskustva usmenoga pjesništva i leksičkom razinom i strukturom svojih redaka: napose on koristi iskustva međuratnog hrvatskog pjesništva, naročito hrvatske varijante početaka nadrealističkih eksperimenata. U sadržajnom smislu kaštelanova su tematska usmjerenja crpljena iz društvene aktualnosti, koja će se poslije u skladu s društvenim i povijesnim promjenama, upotpunjavati i mijenjati, ali će ipak ostati unutar toga horizonta. Tomu valja dodati i vidljivu autorovu egzistencijalnu zabrinutost.

Dominantna je tema rata i zazivanje arhetipskih elemenata  djetinjstva kao simbola vitalizma, rasta, mladosti. Druga je bitna tema ljubav – ljubav spram drage, spram domovine i kozmička ljubav kao temeljno načelo univerzuma. Tema pak slobode komplementarna je temi rata i domoljublja. Knjiga u redakciji jednoga od najboljih poznavatelja suvremenoga hrvatskog modernističkog pjesništva ponudit će kritički uvid u Kaštelanov pjesnički opus, slično kako je to T. Brlek učinio u prethodnim knjigama u ovoj ediciji (I. Slamnig, A. Šoljan, T. Petrasov Marović, B. Pavlović itd.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –