Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Toma Podrug

Promatranje

  • Nakladnik: Društvo hrvatskih književnika
  • 07/2021.
  • 416 str., meki uvez
  • ISBN 9789532783490
  • Cijena: 16.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Promatranje" Tome Podruga je knjiga proznih zapisa, bremenita evokacijama prolaznosti, obogaćena spoznajama dugoga piščeva življenja i zrelog poniranja u prostore životnog i duhovnog postojanja, uvažavajući u sažetim sadržajima čovjekov složeni identitet. Uz to je u ovome rukopisu svojevrstan razgovor s dragim piscima, pretežno odabranim duhovima u rasponima od Camusa i Ciorana, Milosza i Nietzschea, pa do Pessoe i Musila. Sadržaj rukopisa je neka vrsta intelektualnog i moralnog svođenja računa i opravdanog pozivanja na vlastite doživljaje, vlastite dvojbe i vlastite muke.

Tako piše u dijelu recenzije akademik Tonko Maroević, te nastavlja: Ovaj rukopis nije primarna ispovjedna i memoarska proza već je više svjedočenje ovodobnog općeg i osobnog stanja duha. Ovo je djelo zaokupljeno autorovim etičkim i estetskim problemima te je pisanje čovjeka neravnodušnoga na svijet i okružje, pa je tekst prožet egzistencijalnom motiviranošću.

Knjiga je objavljena u biblioteci Mala knjižnica DHK.

Toma Podrug koji piše pjesme, kratke proze, putopise, oglede, književne kritike i članke rođen je u Solinu 25. kolovoza 1931. godine. U rodnome je mjestu završio pučku školu, u Splitu srednju, diplomiravši Višu pedagošku školu / matematika i fizika /, a u Zagrebu studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu. Radio je nekoliko godina kao profesor na školi, zatim godinama kao profesionalni književnik te kao urednik na Hrvatskome radiju u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –