Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dunja Detoni-Dujmić

Mikročitanja : Hrvatski roman 2016. - 2023.

  • Nakladnik: Društvo hrvatskih književnika
  • 07/2024.
  • 330 str., meki uvez
  • ISBN 9789532783988
  • Cijena: 19.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Mikročitanja: Hrvatski roman 2016. - 2023." Dunje Detoni-Dujmić sadrži šezdesetak esejističkih interpretacija i književnokritičkih priloga kojima autorica prati hrvatsku romanesknu scenu u razdoblju od 2016. do kraja 2023. U njima se otkrivaju načini na koje romaneskni svjetovi suvremenih hrvatskih pisaca korespondiraju s iskustvenim područjima, znanjima i estetskim parametrima, duhom, kulturom te drugim civilizacijskim oblicima naše svakidašnjice. Pri izboru tekstova naglasak je bio na uradcima pisaca mlađeg i srednjeg naraštaja, napose na onima koji su simptomatični za žanrovsku sliku naše recentne romaneskne produkcije.

Stoga je u tekstovima ove knjige pretežno riječ o prozama detekcije, romanima egzistencije, (auto)biografskim ili obiteljskim romanima, o povijesnim fikcijama te (poslije)tranzicijskim prozama, ljubavnim žanrovima i slično. Autorica navodi razloge njihove pripadnosti određenim žanrovima, a istodobno otkriva načine odstupanja od žanrovskih konvencija naglašavajući njihovo prepletanje, pritom ističe raznoliki semantički spektar, naglašava stilske, tematske, narativne, poetološke i druge posebnosti svakoga teksta, podjednako zainteresirana za podudarnosti kao i razlike unutar pojedinih skupina.

U svakom se djelu otkriva i prostor za implicitnog čitatelja kao potencijalnog sudionika književnoga čina. Sve je to omogućilo da se fiktivni svijet djela poveže sa stvarnim i tako ga aktualizira kao živo, čitanja vrijedno i zanimljivo štivo poteklo iz zajedničkoga nam iskustva – o čemu se govori u uvodnoj studiji ove knjige.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –