Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Toma Podrug

Predvečer

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 12/2012.
  • 72 str. , meki uvez
  • ISBN 9789531509862
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pjesničkom zbirkom naslovljenom "Predvečer" Toma Podrug evidentno zaokružuje svoju lirsku i meditativnu dionicu. Iz perspektive već polustoljetnoga bavljenja pjesništvom još jednom se naginje nad svojstva i sredstva discipline kojoj je posvetio veliki dio života.

Naslovna sintagma autora, koji je u poodmakloj dobi, svjesno upućuje na sutonska raspoloženja, na krepuskolarne ugođaje, na sjetna sfumata i melankolična zatamnjenja, na svedene obrise stvari u intimističkoj, komornoj rasvjeti kasnih sati.

Najnovije, deseto ili jedanaesto poetsko javljanje i stihovno ukoričavanje svjedoči kako je Toma Podrug, nakon ranih ekstatičnih i pomalo nadrealnih sintagmi i slika, tokom vremena ovladao zrelim kontemplativnim iskazom i smirenim tonom razmatranja stečenih iskustava i neizbježnih trauma postojanja.

Tonko Maroević

***

Toma Podrug rođen je 1931. u Solinu. Na Filozofskome fakultetu u Zagrebu diplomirao je komparativnu književnost. Radio je kao srednjoškolski profesor i urednik na Hrvatskom radiju. Pjesnik i prozni pisac. Piše oglede, kritike i novinske članke.

Objavio je sljedeće knjige: "Pragovi", pjesme (Split 1965), "Paljevina", pjesme (Zagreb 1965), "Pohod", pjesme (Zagreb 1971), "Prolaznik: putopisi" (Split 1977), "Od Solina do Solina", pripovijesti (Zagreb 1978), "Podanik", kratke proze (Zagreb 1983), "Proplanak", pjesme (Zagreb 1985), "Predaja", kratke proze (Zagreb 1988), "Prizori: (od otoka do otoka)", putopisi (Zagreb 1991), "Plavet", pjesme (Zagreb 1995), "Povratnik", kratka proza (Zagreb 1996), "Podne", pjesme (Zagreb 2002), "Popodne", pjesme (Zagreb 2005), "Podneblje susreta književnosti i života", ogledi (Zagreb 2006), "Prijateljstvo: u znaku Zorka, Preka i otoka Ugljana", stihovi i proza (Čakovec 2007), "Približavanje: zapisi iz potkrovlja", ogledi (Zagreb 2008), "Paljetkovanje: pad u zrcalo", kratke proze (Zagreb 2010), "Putovanja", putopisi (Split 2011), "Prošlo: zapisi o djetinjstvu" (Solin 2012).

Toma Podrug koji piše pjesme, kratke proze, putopise, oglede, književne kritike i članke rođen je u Solinu 25. kolovoza 1931. godine. U rodnome je mjestu završio pučku školu, u Splitu srednju, diplomiravši Višu pedagošku školu / matematika i fizika /, a u Zagrebu studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu. Radio je nekoliko godina kao profesor na školi, zatim godinama kao profesionalni književnik te kao urednik na Hrvatskome radiju u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –