Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slaven Bertoša

Osebujno mjesto austrijske Istre : Lupoglavski kraj u srednjem i novom vijeku

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 04/2011.
  • , tvrdi uvez
  • ISBN 9789536979776
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U istarskoj je historiografiji - starijoj i novijoj, hrvatskoj i talijanskoj - područje sjeveroistočne Istre puno slabije istraženo od ostatka poluotoka. Taj je kraj jednim dijelom obuhvaćao Lupoglavsku gospoštiju i pripadajuća mjesta (gospoštijsko središte - kaštel Lupoglav, te sela Dolenju Vas, Gorenju Vas, Semić i Lesišćinu), a također i okolna naselja prema istoku i jugoistoku, kao što su Brest, Vranja, Boljun i Učka, koja su administrativno pripadala pod vlast pazinskog kneza.

S obzirom da su svojevremeno feudalni vlasnici i upravitelji Lupoglavske gospoštije i Pazinske knežije, uz nobile s furlanskog i mletačkog područja, nerijetko bili austrijski i njemački plemići, nedvojben je srednjoeuropski kontekst prošlosti tog kraja.

Ni danas ne postoji knjiga koja bi na jednom mjestu osebujno lupoglavsko područje detaljnije opisala pomoću suvremenih metoda arhivskog i bibliotečnog istraživanja. Doduše, u važnoj ediciji "Atti e Memorie della Società Istriana di Archeologia e Storia Patria" lupoglavski se kraj još u XIX. stoljeću često usputno spominje, a na temelju tih podataka napisano je i nekoliko kasnijih radova o njemu.

Neosporna je činjenica da se interes za proučavanje spomenutog područja značajnije povećao 1993, sa stvaranjem Općine Lupoglav, nakon čega je 1994. uslijedilo organiziranje zanimljivih godišnjih skupova - nazvanih "Susret s baštinom Lupoglavštine i Boljunštine" - na kojima su stručnjaci i istraživači govorili o ovom prostoru s različitih aspekata.

Dosad je lupoglavsko područje mnogo bolje bilo proučeno na temelju mletačkih izvora (posebice onih iz Državnog arhiva u Veneciji), dok su vrela na njemačkom jeziku do danas ostala relativno slabo iskorištena. Stoga je, između ostalog, zadaća ove knjige potaknuti nove generacije istraživača na daljnja proučavanja, kako bi se i s ovog aspekta dopunili i proširili već poznati podaci.


***

Slaven Bertoša, povjesničar, redovni profesor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Bavi se ranonovovjekovnom poviješću Istre i sjevernojadranskog prostora. Autor niza članaka i nekoliko knjiga o toj problematici.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –