Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Peter Sloterdijk

Filozofski temperamenti : Od Platona do Foucaulta

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Nadežda Čačinovič
  • 05/2011.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789533033747
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nazvavši knjigu "Filozofski temperamenti", Sloterdijk je htio naglasiti da je tu riječ o portretima filozofa, dakle, autor ne ispisuje povijest filozofije, nego daje prikaz posebnosti mišljenja koje je uvijek vezano i uz osobu. Očito je kako naslov ovdje ponuđene zbirke aludira na poznatu Fichteovu rečenicu: to kakvu ćemo filozofiju izabrati ovisi o tomu kakvi smo ljudi.

Peter Sloterdijk u ovom djelu slika filozofske temperamente od antike do dvadesetoga stoljeća (riječ je o Platonu, Aristotelu, Augustinu, Brunu, Descartesu, Pascalu, Leibnizu, Kantu, Fichteu, Hegelu, Schellingu, Schopenhaueru, Kierkegaardu, Marxu, Nietzscheu, Husserlu, Wittgensteinu, Sartreu i Foucaultu), otvarajući time novi pristup majstorima mišljenja na Zapadu. Njegove sjajne zdravice savršen su način stvaranja ovisnosti o filozofiji.


"Skupljanjem uredničkih predgovora uz pojedine tomove u knjižicu koja vam je u rukama nastao je učinak koji nije dio izvorne namjere: i samoga me je iznenadilo da ovdje povezane vinjete o pojedinim misliocima predstavljaju nešto poput smislenog agregata - ne povijest filozofije, ali ipak galeriju prikaza karaktera i intelektualnih portreta koji pokazuju koliko je Nietzsche bio u pravu kada je zabilježio kako su svi filozofijski sustavi uvijek bili i nezapaženi memoari i ispovijedi njihovih autora. Ne može se poreći da je izbor autora opterećen neizbježnim faktorom nepravednosti. Nastojeći izbjeći proizvoljnost dospio sam negdje u sredinu između nužnosti i samovolje.

Očito je kako naslov ovdje ponuđene zbirke aludira na poznatu Fichteovu rečenicu: to kakvu ćemo filozofiju izabrati ovisi o tomu kakvi smo ljudi. Time je želio reći: pokorne se duše odlučuju za naturalistički sustav koji opravdava njihovu servilnost, dok ljudi ponosita usmjerenja posežu za sustavom slobode. To je zapažanje danas podjednako valjano kao i nekada. Nadam se da sam kratkim analizama koje slijede pokazao kako je raspon filozofskih temperamenata mnogo širi od tipologijske suprotstavljenosti kukavnih i ponosnih subjekata. Širok je poput logosom osvijetljene duše o kojoj Heraklit govori da je nemoguće doprijeti do njezinih granica."

(izvadak iz knjige)


"Riječ je o povijesti filozofije koja je zaoštrena, ispovjedna, osobna. Dakle, o nečemu što nedostaje."
Süddeutsche Zeitung

 
***

Peter Sloterdijk (1947.), cijenjeni njemački filozof, rektor je Visoke škole za oblikovanje u Karlsruheu, gdje je bio profesor filozofije i teorije medija. Sloterdijk, moderator emisije Filozofski kvartet na njemačkoj javnoj televiziji (zajedno s Rüdigerom Safranskim), 2001. godine dobio je Nagradu „Christian-Kellerer" za budućnost filozofske misli, a 2005. godine prima Nagradu "Sigmund Freud" za znanstvenu prozu. Napisao je više knjiga, među kojima su Kritika ciničnog uma, Sfere I-III, Srdžba i vrijeme, Mistična svjetska književnost, Doći na svijet, dospjeti u jezik itd.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –