Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Edi Matić

Grimalda

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 03/2012.
  • 295 str., meki uvez
  • ISBN 9789533034720
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Igor, slobodni fotograf i nesvršeni student policijske akademije, i njegova desetak godina starija djevojka Tena Lončar, koja nastoji postati spisateljica, iz imućne zagrebačke obitelji, konačno odlaze na duži zajednički odmor u malo istarsko mjesto Grimaldu.

Njihov ugodan boravak ne bude značajno poremećen ni nakon vijesti o nestanku Dijane Kralj, koja je prošli tjedan boravila u istom hotelu. Tena i Igor u vijesti prepoznaju priliku i temu za Tenin budući roman. Igor se upušta u istragu uz podršku Davora, vlasnika lokalne oštarije.

Laička "istraga" dovodi do Dijanina djeda, koji tajno živi u Americi posljednjih 55 godina. Kako vrijeme prolazi, Igor se u istrazi sve više približava Dijani, postajući opsjednut njome.


„Ljubav je nesaglediva predstava. Na pozornici na kojoj se igra, zastor se ponekad prerano spusti“. Grimalda, drugi roman Edija Matića (Split, 1962.), žanrovski je kompleksno djelo, istovremeno ljubavni roman a pomalo i politički triler i putopis. Edi Matić vrsno barata književnim žanrovima, no stvarni otponac njegove priče ipak je žanrovski nedvojbeno nepotrošiv: tajanstveni nestanak ženskog lika. Kao kriminalistički roman, Grimalda je žanrovski superioran i plijeni vještinom, napetošću i filmskom brzinom.

Edi Matić rođen je 1962. u Splitu. Bavio se grafičkim dizajnom i glazbenom i video produkcijom. Jedan je od osnivača udruge za promicanje kulture i umjetnosti – Kurs. Za vrijeme rata vodio je njemačku mirovnu i humanitarnu organizaciju na području Hrvatske i BiH i bio pokretač i koproducent mjuzikla „Sarajevski krug“. Kao fotograf imao je samostalne izložbe u Beču, Grazu, Leipzigu i Splitu. Kratke priče i poezija objavljivane su mu u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Austriji, Njemačkoj, Makedoniji i na portalu svjetske književnosti Asymptote.

Prvi roman "Ovdje fali ženska ruka" objavljuje 2008. godine u izdanju Naklade Ljevak (kao rukopis bio je u finalu natječaja V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman 2007.). Roman je 2008. nominiran za nagradu Kiklop, a bio je i u užem izboru nagrade roman@tportal.hr. U izdanju Naklade Ljevak 2012. izlazi i roman "Grimalda", koji je dobio austrijsku književnu nagradu Steiermärkische Bank (u Austriji roman objavljuje izdavačka kuća Leykam, u Srbiji KR Rašić, a u Makedoniji Goten publishing). U izdanju nakladnika Hena com 2016. objavljuje roman "Regija stranaca", a 2020. roman "Pop".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –